Z znanjem do boljšega zdravja

Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije

12. 06. 2020
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja ves čas spremljamo dogajanje v zvezi z izbruhom novega koronavirusa. Na tem mestu objavljamo aktualne in ključne informacije ter priporočila za zaščito zdravja prebivalcev.

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.


PREPREČEVANJE OKUŽBE  IZOLACIJA V DOMAČEM OKOLJU  KARANTENA V DOMAČEM OKOLJU  POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

SKRB ZA DUŠEVNO ZDRAVJE  OTROCI IN MLADOSTNIKI  NOSEČNICE  STAREJŠI

OSEBE Z VEČJIM TVEGANJEM  OSEBE Z OKVARO VIDA  DELOVNE ORGANIZACIJE  

INFORMACIJE ZA POTNIKE    NAVODILA ZA STROKOVNO JAVNOST  GRADIVA

SPROŠČANJE UKREPOV    DNEVNO SPREMLJANJE COVID-19  SPREMLJANJE COVID-19 V BOLNIŠNICAH

 

Zadnje informacije v zvezi z epidemijo COVID-19 so dostopne na portalu gov.si.


Število potrjenih primerov narašča z okužbo koravirusa se dnevno spreminja. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2, dostopno v angleškem jeziku, na naslednji povezavi.


Telefonska psihološka podpora Društva psihologov Slovenije in NIJZ ob sodelovanju Službe za psihološko pomoč pri Civilni zaščiti, Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, Združenja zakonskih in družinskih terapevtov ter Združenja psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu.  041 443 443 - vsak delovnik od 16.00 do 24.00 in med vikendi od 14.00 do 24.00. 


Dodatne informacije:

Osebe z okvaro sluha se za kontakt izbranega zdravnika lahko obrnejo na Klicni center za osebe z okvaro sluha po predhodni registraciji na spletni strani http://kc.tolmaci.si.