Z znanjem do boljšega zdravja

Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije

12. 06. 2020
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja ves čas spremljamo dogajanje v zvezi z izbruhom novega koronavirusa. Na tem mestu objavljamo aktualne in ključne informacije ter priporočila za zaščito zdravja prebivalcev.

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.


PREPREČEVANJE OKUŽBE  IZOLACIJA V DOMAČEM OKOLJU  KARANTENA V DOMAČEM OKOLJU  POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

SKRB ZA DUŠEVNO ZDRAVJE  OTROCI IN MLADOSTNIKI  NOSEČNICE  STAREJŠI

OSEBE Z VEČJIM TVEGANJEM  OSEBE Z OKVARO VIDA  DELOVNE ORGANIZACIJE  

INFORMACIJE ZA POTNIKE    NAVODILA ZA STROKOVNO JAVNOST  GRADIVA

SPROŠČANJE UKREPOV    DNEVNO SPREMLJANJE COVID-19  SPREMLJANJE COVID-19 V BOLNIŠNICAH

 

Zadnje informacije v zvezi z epidemijo COVID-19 so dostopne na portalu gov.si.


Število potrjenih primerov narašča z okužbo koravirusa se dnevno spreminja. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2, dostopno v angleškem jeziku, na naslednji povezavi.


Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 so 24 ur na dan, vse dni v tednu na voljo izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. S telefonom želimo zagotoviti dostopno podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi stiskami. Telefon je nastal v sodelovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Društva psihologov Slovenije, Rdečega križa Slovenije, Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, Zaupnega telefona Samarijan, Združenja zakonskih in družinskih terapevtov in Zveze prijateljev mladine Slovenija – TOM telefon.


Dodatne informacije:

Osebe z okvaro sluha se za kontakt izbranega zdravnika lahko obrnejo na Klicni center za osebe z okvaro sluha po predhodni registraciji na spletni strani http://kc.tolmaci.si.