Z znanjem do boljšega zdravja

Konec šole – kaj pa zdaj?

14. 06. 2018
Zaključevanje šolskega leta je lahko za otroke in mladostnike precej stresno dogajanje, saj se zaradi številnih aktivnosti in obveznosti soočajo tudi z utrujenostjo ki je najočitnejša ravno v tem času. Zato je za njihovo zdravje izrednega pomena, da se znajo v tem obdobju vsaj malo razbremeniti in da se naučijo sprostiti. V sodelovnju z Knjižnico Mirana Jarca smo na NIJZ območna enoti Novo mesto pripravili zdravstveni kotiček, kjer se lahko obiskovalci Knjižnice seznanijo s priporočilih in nasvetih, kaj lahko otroci/mladostniki naredijo, da konec šole ne bo tako stresen in, kaj lahko za to naredimo starši.

Ena pomembnih ovir, ki se pojavljajo v času šolanja, je utrujenost, ki je najočitnejša proti koncu šolskega leta. Znaki utrujenosti se razlikujejo glede na značilnosti otrok. Otrok, ki je že sicer dejaven in nemiren, postane še nemirnejši, pasivni otroci postanejo še pasivnejši. Pogosto se utrujenost kaže v obliki popuščanja na področju učenja, kjer so se že prej nakazovale določene težave (npr. več težav pri računanju, branju ali pisanju). Otroci postanejo manj motivirani in slabše organizirani. Otroke dodatno utrudijo tudi čustveni napor, stres in strah pred zaključevanjem ocen. Nekateri kljub dodatni pomoči popolnoma otopijo. Posebno pozornost moramo nameniti mladostnikom, ki so deležni zahtevnih telesnih sprememb (hormonske spremembe, hitra rast, spolno zorenje), kar jih dodatno utruja in obremenjuje.


Kaj lahko otroci/mladostniki naredijo, da konec šole ne bo toliko stresen?

 • Se pravočasno začnejo pripravljati na zaključne teste – na čakajo da se vsega preveč »nabere«
 • Si vzamejo čas za sprostitev med učenjem
 • Si vzamejo čas za telesno aktivnost na svežem zraku – ki pomaga tudi pri miselnih in učnih procesih
 • Si vzamejo čas za druženje z vrstniki – lahko se tudi skupaj učijo
 • Se zavedajo, da odlična ocena ne ocenjuje tebe kot osebo, samo tvoje znanje
 • Se zavedajo, da smo raznolika bitja in da so nam  različna področja različno blizu...
 • Ne povezujejo svojih ocen s svojo samopodobo in osebnostjo
 • Se pogovorijo s starši, prijatelji, učitelji, svetovalnimi delavci, če doživljajo stisko


Kaj lahko storimo starši, da bo konec šolskega leta za naše otroke/mladostnike manj stresen?

 • Otroku moramo povedati, da bo za nas zmagovalec, če bo uspešno izdelal razred ( sploh če gre za otroka, pri katerem se pojavljajo primanjkljaji na posameznih področjih učenja)
 • Zavedati se je treba, da materialne nagrade za dobro spričevalo niso najboljše
 • Z otrokom se je treba pogovoriti o učenju in ocenah, jim postaviti jasne cilje in predstaviti možnosti za uporabo naučenega znanja v življenju
 • Povejmo mu, da ga imamo radi takega, kot je. Otroka ne smemo enačiti z njegovimi ocenami!
 • Doma mu dovolimo nekaj prostega časa, ki ne bo v ničemer povezan s šolo
 • Poiskati moramo njegova močna področja in jih krepiti s spodbudami in pohvalami (ter z majhnimi nagradami), saj bo otrokova samopodoba tako bolj pozitivna, otrok se bo bolje počutil, manj ga bo strah, poleg tega bo manj dovzeten za psihosomatska obolenja
 • In ne pozabimo: otrok je najprej oseba s potrebo po ljubezni, toplini in razumevanju, šele nato je oseba, ki hodi v šolo. Pa ne zaradi ocen, marveč zaradi znanja!

Ob zaključku šolskega leta in vstopu v počitnice bodimo pozorni tudi na to, da so koraki, ki jih naši otroci v poletnih meseci prehodijo aktivni, zdravi in varni. Tudi med počitnicami se priporoča aktiven počitek z dovolj spanja, gibanje v naravi in druženje s prijatelji, družino ter starimi starši. Svetuje se aktivno preživljanje prostega časa v organiziranih skupinskih delavnicah, ter omejena uporaba sodobne tehnologije. Pozorni bodimo na zadostno pitje tekočine, uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, ter ustrezno zaščito oz. izogibanje škodljivim vplivom sončnih žarkov.

Tako otrokom in mladostnikom, kot tudi njihovim staršem želimo prijetno, sproščeno in zdravo poletje!