Z znanjem do boljšega zdravja

Kolesarski krog in Evropski teden mobilnosti

23. 09. 2019
V petek, 20. 9. 2019, so sodelavke NIJZ OE Ljubljana Skupina za nenalezljive bolezni sodelovale na dogodku Kolesarski krog. To je dogodek, ki ga v okviru Evropskega tedna mobilnosti pripravljajo Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL, Mestno redarstvo MU MOL, AMD Moste, Avtošoli AMZS in Brulc, Policijska uprava Ljubljana, NIJZ, Rdeči križ Slovenije, Top stil in Velo.

Na infotočki ob glavni železniški postaji Ljubljana, so mimoidoče, otroke in učitelje osveščale o pomenu zdravega življenjskega sloga in telesne dejavnosti. Dan današnji poznamo posledice bolj in manj ustreznih odločitev glede življenjskega sloga. Pomembno je, da se za posredovanje informacij o uspešnih in zdravih odločitvah izkoristi čim več priložnosti in da te priložnosti najdemo že zgodaj v življenju mladih.

Z učenci, učitelji in mimoidočimi so se na zabaven način, preko kviza in aktivnih vaj, pogovarjale o prednostih izbire zdravega življenjskega sloga in o posledicah prekomernega pitja alkohola.

Mimoidočim in udeležencem akcije so poleg gradiv o zdravem življenjskem slogu, ter promocije nacionalnih presejalnih programov (SVIT, ZORA, DORA), delile gradiva projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, ki pod okriljem NIJZ združuje strokovnjake in posameznike s področja zdravstvenega in socialnega varstva ter nevladnega sektorja. Preko različnih ukrepov ureja življenja posameznikov, ki tvegano ali škodljivo pijejo alkohol.

Na poti po Kolesarskem krogu se je na infotočki ustavilo preko 200 otrok, preko 60 učiteljev in nekaj drugih naključnih mimoidočih. V dobri družbi člana Društva voznikov in avtomehanikov Ljubljana so ob koristnem početju preživele lep in sončen dan.


Koristne povezave:

Spletna stran NIJZ

Projekt SOPA

Kolesarski krog