Z znanjem do boljšega zdravja

Kolesarski dogodek »Zakolesarimo v jesen«

25. 09. 2019
V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2019 smo organizirali kolesarski dogodek »ZAKOLESARIMO V JESEN«, ki je potekal v petek, 20. septembra 2019.

Organizatorji dogodka smo bili: Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Občina Lendava, Občina Dobrovnik, DOŠ Dobrovnik, Kolesarski klub Lendava, Ocean Orchids cycling team, Zdravstveni dom Lendava, Policijska uprava Murska Sobota, PP Lendava.

Kolesarjenje je potekalo na relaciji: Bukovniško jezero – Dobrovnik – Genterovci – Lendava – Kolesarski center Murania.

Na zbirališču kolesarjev (Bukovniško jezero) sta vse kolesarje nagovorila g. Marjan Kardinar (župan Občine Dobrovnik) in ga. Tatjana Krajnc- Nikolić (predstojnica NIJZ OE M. Sobota). Po pozdravnem nagovoru smo skupaj odkolesarili do Kolesarskega centra Murania, kjer je potekal zaključni dogodek z naslednjim programom: 

  • Pohod in nordijska hoja
  • Test hoje (2 minutni)
  • Predstavitev aktivnosti PP Lendava
  • Predstavitev Judo kluba Lendava
  • Vaje za dobro počutje
  • Meritve dejavnikov tveganja: krvni tlak, visceralna maščoba
  • Druženje

Kolesarjenja se je udeležilo okrog 20 kolesarjev. Zbranih je bilo 758 km. Zbrane kilometre bomo tudi tokrat prispevali v mednarodno akcijo Prekolesarimo svet”.

Tudi tokrat smo dogodek zaključili v prijetnem vzdušju in pričakovanju naslednjega dogodka, ki bo spomladi.

Evropski teden mobilnosti

V evropskem tednu  mobilnosti  so bili tudi v Pomurju v ospredju pešci, kolesarji in uporabniki javnega prevoza, kar smo želeli spodbuditi tudi organizatorji dogodka. Namen dogodka je bil povezovanje pomembnih deležnikov v regiji na področju medsektorskega sodelovanja, ki lahko vpliva na dvig ozaveščenosti in promocijo gibanja prebivalcev naše regije.

Letošnji evropski teden mobilnosti, ki se je odvijal vse do nedelje, je k zmanjševanju prometa in s tem k čistejšemu okolju klical s sloganom Gremo peš!. Želi nas spodbuditi, da v svoje vsakdanje opravke vključimo tudi hojo, ki izboljša počutje in krepi telo. Kolesarjenje kot oblika prevoza pa  prinaša sodobno, dinamično in ozaveščeno potovanje, s katerim lahko neposredno prispevamo k izboljšanju okolja, z aktivnim slogom pa tudi k dvigu kakovosti življenja. Organizatorji dogodka smo s svojo dejavnostjo in aktivnostmi doprinesli k izvedbi dogodka, ki je promoviral gibanje.

Kot  zanimivost:

Slovenska gospodinjstva so imela leta 2017 skoraj milijon in pol koles. Bila so vseh vrst, od mestnih, do gorskih, vendar pa na kolesarjev lastni pogon. (Vir: Surs).