Z znanjem do boljšega zdravja

»Kilometri za življenje« – začetek aktivnosti v Pomurju

14. 09. 2020
Na svetovni dan preprečevanja samomora, 10. 9., je na NIJZ OE Murska Sobota potekala novinarska konferenca, na kateri je predstavljena dobrodelna kolesarska aktivnost Kilometri za življenje, ki bo izvedena v sklopu mednarodne akcije Prekolesarimo svet. Namen akcije, ki poteka drugo leto zapored, je s številnimi dogodki in aktivnostmi ozaveščati Pomurce o duševnem zdravju. Aktivnost bo potekala do 10. oktobra.

Na svetovni dan preprečevanja samomora, 10. 9., je na NIJZ OE Murska Sobota potekala novinarska konferenca, na kateri je  predstavljena  dobrodelna kolesarska aktivnost Kilometri za življenje, ki bo izvedena v sklopu mednarodne akcije Prekolesarimo svet. Namen akcije, ki poteka drugo leto zapored, je s številnimi dogodki in aktivnostmi ozaveščati  Pomurce o duševnem zdravju. Aktivnost bo potekala  do 10. oktobra.

Na novinarski konferenci so skupno aktivnost predstavili:  Tatjana Krajnc Nikolić, predstojnica OE NIJZ Murska Sobota, Anja Žurga in  Gordana Toth iz NIJZ OE Murska Sobota, Miroslav Rauter iz Športne zveze Ljutomer ter Tomaž Trajbarič, PUMS.

Ob začetku akcije so organizatorji prevozili prve kilometre  na območju Murske Sobote.  Več o poteku aktivnosti  ter  vabilo k sodelovanju sta dostopna na povezavi.

V Pomurju od leta 2014 dalje beležimo trend upadanja števila samomorov, od leta 2015 je število samomorov v Pomurju nižje od slovenskega povprečja. Pomurje tako izstopa med regijami v vzhodni Sloveniji, ki beležijo več samomorov v primerjavi z regijami, ki so na zahodu. Tako kot velja za celo Slovenijo, je tudi v Pomurju samomorilni količnik višji pri moških.

Upamo, da bo implementacija Resolucije nacionalnega programa duševnega zdravja in aktivnosti, ki znotraj le-te že tečejo, pripomogla k zniževanju trenda tudi v prihodnje.

Organizatorji dobrodelne kolesarske akcije zbiranja prevoženih kilometrov so: NIJZ  OE Murska Sobota, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Razvojni center Murska Sobota, zdravstveni domovi Murska Sobota, Gornja Radgona, Lendava in Ljutomer, Občina Dobrovnik, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Ocean Orchids Cycling Team, Kolesarski klub Kicker, Ride Goričko, Avto-moto društvo Štefana Kovača Murska Sobota, Policija PU Murska Sobota, Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, regijska pisarna Moravske Toplice, Občinska športna zveza Moravske Toplice, Športna zveza Ljutomer, MTB Prlekija, MTB Pomurje, ŠD Radenci, Občina Cankova in Razvojni zavod Občine Puconci.