Z znanjem do boljšega zdravja

»Kilometri za življenje« Dobrodelno zbiranje prevoženih kilometrov v sklopu mednarodne akcije »Prekolesarimo svet«

11. 10. 2019
Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz Murske Sobote se je v času od 10. avgusta 2019 do 10. oktobra 2019 aktivno vključila v zbiranje prekolesarjenih kilometrov za mednarodno akcijo »Prekolesarimo svet«.

Namen našega sodelovanja je bil ozaveščanje o duševnem zdravju s ciljem preprečevanja samomorov v Pomurju. Hkrati pa smo želeli prebivalce naše regije spodbuditi k večji telesni dejavnosti, gibanju in druženju, ki so pomemben del zdravega življenjskega sloga in pozitivno vplivajo na duševno in splošno zdravje.

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki je tudi letos zastavila cilj s skupnimi močmi udeležencev iz vsega sveta prekolesariti obseg našega modrega planeta, ki znaša 40.075 km. Akcija je letos potekala že šesto leto zapored. Soorganizatorji akcije na nacionalnem nivoju so UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija.

V pomurski regiji smo z akcijo zbiranja kilometrov pričeli  že 12. avgusta 2019, ko smo v prostorih območne enote namestili sobno kolo. Zaposleni smo lahko v času malice odkolesarili kakšen kilometer na sobnem kolesu. Istočasno smo tudi začeli z aktivnim zbiranjem prevoženih kilometrov v prostem času, kjer so se vključili vsi zaposleni  s svojimi družinskimi člani. Z zbiranjem kilometrov smo zaključili 10. oktobra, ko smo zbrali celih 5.237 km.

Zbiranje kilometrov se je nadaljevalo v okviru velikega regijskega dobrodelnega kolesarskega dogodka »Kilometri za življenje«, ki smo ga skupaj s številnimi soorganizatorji pripravili v soboto 14. septembra 2019. S pomočjo pomurskih kolesarskih klubov in posameznikov smo s tem dogodkom v mednarodno akcijo »Prekolesarimo svet« prispevali 3.031 prevoženih km.

Na Drevoredu Martina Luthra v Murski Soboti, kjer je bilo skupno zbirališče za slovesen prihod na mesto zaključnega dogodka, se je zbralo več kot 100 kolesarjev iz Cankove, Dobrovnika, Ljutomera, Radencev, Gornje Radgone, Murske Sobote ter okoliških krajev. Vse prisotne kolesarje  in druge obiskovalce je nagovoril dr. Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota. Po pozdravnem nagovoru župana smo skupaj odkolesarili do ene največjih turističnih pridobitev naše regije, Expana. Tam je  potekal zaključni dogodek s posebnim programom. Na stojnicah je potekala predstavitev soorganizatorjev in podpornikov dogodka, pomurski zdravstveni domovi pa so izvajali različne  preventivne aktivnosti in aktivnosti promocije zdravja in zdravega življenjskega sloga. Izvedli smo tudi štetje prekolesarjenih km prispevanih v mednarodno akcijo “Prekolesarimo svet”, različne oblike vadb, meritve dejavnikov tveganja. Pomemben del dogodka pa je bilo tudi druženje.

Kot osredni organizator se želimo na tem mestu  zahvaliti vsem kolesarskim klubom in posameznikom, ki so nam pomagali pri uspešni izvedbi dogodka in zbiranju kilometrov, ter na ta način pripomogli k promociji duševnega zdravja.

Soorganizatorji dogodka smo bili: Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Razvojni center Murska Sobota, Zdravstveni dom Murska Sobota, Zdravstveni dom Gornja Radgona, Zdravstveni dom Lendava, Zdravstveni dom Ljutomer, Občina Dobrovnik, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Ocean Orchids cycling team, Kolesarski klub Kicker, Avto-moto društvo Štefana Kovača Murska Sobota, Policija PU Murska Sobota, Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, regijska pisarna Moravske Toplice, Občinska športna zveza Moravske Toplice, Športna zveza Ljutomer, MTB Prlekija, MTB Pomurje, ŠD Radenci, Občina Cankova.

Aktivnosti smo nadaljevali tudi ob Svetovnem dnevu brez avtomobila ki je potekal v petek, 20. septembra 2019, kjer smo v Murski Soboti skupaj s Kolesarskim klubom Kicker zbirali kolesarili in nabirali nove kilometre za dober namen. Na dogodek so prikolesarili učenci in učitelji iz Osnovne šole Stročja vas. Skupno smo zbrali 577 km.

Isti dan smo v okviru  Evropskega tedna mobilnosti 2019 organizirali kolesarski dogodek »Zakolesarimo v jesen«. Kolesarjenje je potekalo na relaciji: Bukovniško jezero – Dobrovnik – Genterovci – Lendava – Kolesarski center Murania. Dogodka se je udeležilo okrog 20 kolesarjev skupaj smo zbrali novih 758 km. Tudi tokrat smo dogodek zaključili v prijetnem vzdušju in pričakovanju naslednjega skupnega dogodka, ki bo spomladi. Organizatorji dogodka smo bili: Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Občina Lendava, Občina Dobrovnik, DOŠ Dobrovnik, Kolesarski klub Lendava, Ocean Orchids cycling team, Zdravstveni dom Lendava, Policijska uprava Murska Sobota, PP Lendava.

Več tedenske aktivnosti promocije duševnega zdravja in zdravega življenjskega sloga smo zaključili ob svetovnem dnevu srca, kjer smo v petek 27. septembra 2019  aktivno sodelovali na dogodku v Zdravilišču Radenci. Na stojnici smo izvajali meritve dejavnikov tveganja in nadaljevali z zbiranjem kilometrov za mednarodno akcijo »Prekolesarimo svet«. Zbrali smo 283 km.

V celotnem obdobju akcije smo vsi sodelujoči v akciji in obiskovalci skupno zbrali in prispevali v mednarodno akcijo »Prekolesarimo svet« 9.886 km. Vsem soorganizatorjem in sodelujočim se zahvaljujemo za pomoč in podporo pri dobrodelnem zbiranju prevoženih kilometrov.

Prav tako se zahvaljujemo sponzorjem, ki so nam omogočili izvedbo dobrodelnega kolesarskega dogodka »Kilometri za življenje«. Sponzorji so bili: Radenska d.o.o., Mlinopek d.d. Murska Sobota, Komunala javno podjetje d.o.o. Murska Sobota.

Z različnimi dogodki smo združili skrb za zadostno telesno dejavnost, ki pozitivno vpliva na telesno in duševno zdravje, se družili in ozaveščali okolico o pomenu telesne dejavnosti in pomenu duševnega zdravja. Veselimo se ponovnega sodelovanja v prihodnjem letu, ko si bomo zastavili zbrati še več kilometrov za dober namen!