Moj življenjski slog

Kakšna so sodobna priporočila staršem glede dojenja in glede prehrane doječe matere?

27. 07. 2017
Je res, da doječa mati ne sme uživati jagod? In kako je s solato, jo lahko kisa po svojem okusu? Kako lahko mama ve, ali dojenček na njenih prsih dobiva dovolj mleka?

Če se sprašujete: »Poletje je, jaz pa dojim svojega enomesečnega fantka. Smem jesti jagode, pomaranče, zeleno solato in paradižnik?«, ali: »Kolikokrat na dan se pravzaprav doji otrok, star dva tedna? Meni se zdi, da je kar naprej na dojkah.« vam in materam in očetom s podobnimi vprašanji sporočamo, da smo na posebni spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje objavili sodobno, strokovno preverjeno gradivo za bodoče starše in starše dojenčkov.

Gradivo je v dveh »velikostih«, kratko ali obsežnejše:

  • za hitre in pregledne bistvene informacije izbirajte med izročki,
  • za podrobnejše informacije izbirajte med obsežnejšimi gradivi.

Ob tednu dojenja vas prav prijazno vabimo, da si ogledate izbrano gradivo, namenjeno staršem novorojenčkov in dojenčkov, še posebej pa doječim materam. Pripravljeno gradivo vsebuje praktične nasvete o laktaciji in dojenju in o prehrani doječe matere.

 

VAS ZANIMAJO TEME, POVEZANE Z LAKTACIJO IN DOJENJEM? KAKO PO NAJBLIŽJI POTI DO GRADIV O DOJENJU?

Na voljo je krajše gradivo o dojenju, ki podaja preverjene, strokovne in sodobne informacije o položajih pri dojenju, spremembah materinega mleka od mleziva do zrelega mleka, o tem, kako vedeti, ali dojenček dobiva dovolj mleka.

Če ste radovedni in bi radi vedeli več, če iščete poglobljene in obsežnejše informacije o laktaciji in dojenju, o tem, kako dojiti in kaj storiti ob težavah, pa je na voljo tudi obsežnejše gradivo Laktacija in dojenje. 

 

Vas zanima prehrana doječe matere? Kako po najbližji poti do gradiv o prehrani doječe matere?

Kratko in jedrnato gradivo o prehrani doječe matere je na voljo na tej povezavi.

Še več o prehrani doječe matere, o njeni varnosti, o izbiri živil in njihovi pripravi najdete v prispevku Prehrana žensk v rodnem obdobju, nosečnic in doječih mamic na povezavi.