Z znanjem do boljšega zdravja

Kako do dejanske in varne izpolnitve pogostejših novoletnih zaobljub?

09. 01. 2020
Leto se je izteklo. Za nami je tudi veseli december, to je mesec premnogih pregreh, ki le še dodatno stopnjujejo morebitno odločitev, da boste v novo leto zakorakali v bolj kakovosten in zdrav življenjski slog, ki bo ne le ohranil, temveč morda celo izboljšal vaše zdravje. Ene pogostejših želja so zmanjšanje telesne teže, opustitev kajenja, čim manj tvegano pitje alkohola in večja telesna dejavnost.

In kako pogoste so pravzaprav tovrstne razvade?

Zakaj so omenjene navade najpogosteje na listi novoletnih zaobljub, med drugim pokažejo tudi podatki zadnjega Zdravstveno statističnega letopisa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), po katerih je bilo leta 2016 v Sloveniji kar 39 odstotkov čezmerno hranjenih in približno 17 odstotkov debelih odraslih anketirancev, in sicer v starostnem obdobju od 25 do 64 let.

Visoko statistiko opažamo tudi pri kajenju in pitju alkoholnih pijač. Po podatkih raziskave CINDI je v letu 2016 v starosti med 25 in 74 let kadilo 23 odstotkov prebivalcev, v letu 2018 pa se je popilo kar okoli 10 litrov čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let.

Tudi v populaciji z nezadostno telesno dejavnostjo oziroma sedečim življenjskim slogom je še vedno kar 44 odstotkov državljank in državljanov Slovenije, čeprav se večina zaveda, da gre za pomemben dejavnik tveganja, ki se tesno povezuje s kroničnimi boleznimi.

Komu potrkati na vrata?

In kot pravi stara slovenska modrost so razvade oziroma navade železna srajca, ki jo je težko odvreči, zato morda ni odveč, da pri odločitvah, da se jih za vekomaj znebite, niste osamljeni, saj je želene cilje ob ustrezni podpori precej lažje speljati. Ni namreč mačji kašelj zbrati ustrezno pripravljenost  za spremembo življenjskega sloga, ki se ji morata nujno priključiti še dobra mera volje ter seveda nepogrešljiva bolj ali manj zvrhana in kar se da dosledna doza samodiscipline.

Za prve informacije o tem, kako do kakovostnejšega življenjskega sloga, ki se bo zagotovo v neskromni meri odražal v vašem boljšem fizičnem in duševnem zdravju, lahko med drugim potrkate na vrata bodisi osebnega zdravnika bodisi zdravstveno vzgojnih centrov oziroma centrov za krepitev zdravja, ki delujejo v okviru vam najbližjega zdravstvenega doma. Tako si boste zagotovili informacije kako varno, postopno in z ustrezno strokovno pomočjo do dejanske izpolnitve vaše novoletne zaobljube oziroma želenega cilja.