Z znanjem do boljšega zdravja

K rolerjem pristoji čelada, ščitniki za zapestja, komolce in kolena.

09. 05. 2019
Otrok naj pri rolanju vedno uporablja vso zaščitno opremo: čelado, ščitnike za zapestja, komolce in kolena. Čelado namestimo na glavo tako, da sega globoko na otrokovo čelo, približno 3 cm (dva prsta) nad obrvi. Paščke zapnemo in njihovo dolžino prilagodimo tako, da se čelada dobro prilega glavi: preverimo, da čelada ne drsi z glave, otrok pa z lahkoto odpre usta. Otroci radi posnemajo odrasle, zato bodimo zgled in tudi mi vedno uporabljajmo vso zaščitno opremo. Otroci naj rolajo le na površinah, kjer ni prometa in veliko pešcev.

Kako naj otrok varno rola?

Otrok naj pri rolanju vedno uporablja vso zaščitno opremo: čelado, ščitnike za zapestja, komolce in kolena. Otroci radi posnemajo odrasle, zato bodimo zgled in tudi mi vedno uporabljajmo vso zaščitno opremo.

Otrok naj se dobro nauči osnov rolanja. Pomembno je, da se poleg poganjanja naprej, nauči tudi zaviti, se izogniti oviri, upočasniti vožnjo, se ustaviti ipd. Na rolerjih naj se vozi le tako hitro, da se bo ob oviri lahko pravočasno ustavil.

Znati mora pravilno pasti, ker je tako tveganje otroka za poškodbe manjše. Naj vadi, da bo ob izgubi ravnotežja počepnil in tako zmanjšal višino padca, oziroma da se bo zakotalil na tla, namesto da bi se skušal ujeti na roke.

Površine za rolanje

Najbolje je, da otroci rolajo le na površinah, kjer ni prometa in veliko pešcev, npr. na šolskem igrišču. V spremstvu odrasle osebe lahko rolajo tudi po poteh za pešce, na območjih za pešce in po pločnikih ter uporabljajo prehode za pešce, nikakor pa ne smejo rolati po cestišču. Izberimo površine, kjer so tla ravna, gladka, brez kamnov in lukenj.

Kakšno čelado izberemo?

Izberemo tako čelado, ki je primerna otrokovi starosti in velikosti njegove glave. Čelada naj bo lahka, z odprtinami za prezračevanje in dodatnimi blazinicami, s katerimi lahko izboljšamo prileganje čelade na glavi. Dolžina paščkov se mora z lahkoto prilagajati glede na velikost otrokove glave, sponka na paščkih pa naj ima enostaven mehanizem za zapenjanje in odpenjanje.

Kako čelado pravilno namestimo na glavo?

Čelado namestimo na glavo tako, da sega globoko na otrokovo čelo, približno 3 cm (dva prsta) nad obrvi. Paščke zapnemo in njihovo dolžino prilagodimo tako, da se čelada dobro prilega glavi: preverimo, da čelada ne drsi z glave, otrok pa z lahkoto odpre usta.

Kakšne rolerje izberemo?

Izberimo rolerje, ki ustrezajo otrokovi telesni teži in njegovemu znanju rolanja.