Z znanjem do boljšega zdravja

Jesenski Dnevi zdravja na Koroškem

24. 09. 2019
Ne samo v pomladnem času, ko 7.aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, temveč tudi jeseni, potekajo na Koroškem številne aktivnosti, namenjene zdravju. Mi smo se jim tokrat pridružili v Mežici, na Prevaljah in v Črni.

V prvem tednu septembra (6.9.) smo sodelavci NIJZ OE Ravne na Kor. sodelovali na 3. Dnevu zdravja v Mežici, kjer smo se osredotočili predvsem na gibalne aktivnosti (SOPA gibalni poligon in družabna igra Srečna dolina). Na dogodku so sodelovali tudi zdravstveni dom Ravne na Koroškem, Društvo diabetikov Mežiške doline, Društvo Altra, Rdeči križ – Območnega združenja Mežiške doline, Društvo srčnih bolnikov – Koronarni klub Mežiške doline in Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenj Gradec. Kljub slabemu vremenu smo aktivnosti prilagodili tako izvajanju na prostem kot v Narodnem domu Mežica, kamor nas je pregnal dež.

V sredo, 11.9.2019, smo se aktivno udeležili zaključne prireditve Okrog Slovenije 2019 – za male viteze. Zaključek športno dobrodelne prireditve  je potekal v Črni na Koroškem, kjer je bilo tudi izhodišče letošnjega teka, s katerim ultramaratonec Bogomir Dolenc nadaljuje zgodbo gibanja za male viteze. V okviru dobrodelnega projekta je v letu 2018 uspešno odtekel 42 zaporednih dnevnih maratonov po različnih krajih Slovenije, v letošnjem letu pa je Okrog Slovenije, po cestah ob meji, odtekel več kot 1200 km v 12 dneh.

Tudi zaposleni na NIJZ smo  v podporo Bogomirju Dolencu in malim vitezom, pretekli nekaj krogov. Ponosni smo, da smo bili tudi del zadnjega , častnega kroga in pozitivne, s čustvi nabite energije, ki smo jo čutili ob tem. Skupaj smo na stadionu v Črni pretekli 668 krogov  ali  267 km, s čimer smo močno presegli zastavljenih 250 krogov ali 100 km.

Na dogodku smo se predstavil  s stojnico, kjer smo z otroki barvali pobarvanke na temo zdravega življenjskega sloga. Udeleženci so se lahko razgibali na gibalnem poligonu SOPA ali pa igrali družabno igro Srečna dolina. Odrasli so lahko opravili meritev telesne sestave. Ravno v tem času, ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, poteka tudi akcija Skupaj za preprečevanje samomora, katere cilj je, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Na stadionu smo se s sobnim kolesom tudi mi vključili v »nabiranje« kilometrov in skupaj z obiskovalci prekolesarili 12 kilometrov.

Z akcijo Skupaj za preprečevanje samomora-prekolesarimo svet smo na isti dan sodelovali že v dopoldanskem času na dogodku Dan zdravja na Prevaljah. Letos se je Dan zdravja in solidarnosti odvijal na prostem, na parkirišču ob Družbenem domu, kjer smo za pestro dogajanje poskrbeli različni akterji iz lokalnega okolja: Občina Prevalje, Zdravstveni dom Ravne na Koroškem, NIJZ OE Ravne na Koroškem, Društvo diabetikov Mežiške doline, Koroško društvo za boj proti raku, Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenj Gradec, OŠ Franja Goloba, Vrtec Krojaček Hlaček, Dom starejših na Fari, Društvo Altra, Društvo Projekt Človek, Društvo srčnih bolnikov – Koronarni klub Mežiške doline, Župnijska Karitas Prevalje, program SVIT in pilotni projekt dolgotrajne oskrbe.  Učenci OŠ Franja Goloba in občani Prevalj so na našem terenskem sobnem kolesu skupaj prekolesarili 18 kilometrov in s tem na svoj način prispevali k osveščanju o problematiki duševnih stisk in samomora. Prav tako smo otrokom in mladostnikom pripravili različne aktivnosti: SOPA gibalni poligon (ki so ga, poleg vrtčevskih otrok, z veseljem uporabili tudi devetošolci), izdelovanje vetrnic in živ-žav z mavričnim padalom. Dogodek je bil izjemno dobro obiskan, tako s strani otrok (šola, vrtec), občanov ter lokalnih medijev- s terena je med drugimi v živo poročal novinar Koroškega radia, posnetek lahko poslušate na naslednji povezavi.

Foto utrinke lahko najdete v našem spletnem albumu, na naslednji povezavi.