Z znanjem do boljšega zdravja

Jesenska srečanja na Prevaljah

13. 09. 2016
V sredo, 7.9.2016, smo Nacionalni inštitut OE Ravne na Koroškem že tradicionalno sodelovali na Dnevu zdravja, ki vsako leto poteka v okviru Jesenskih srečanj, pestrega programa Občine Prevalje, ki vsebinsko zajame tako kulturne, športne, zabavne kot tudi zdravstvene dogodke.

Letošnja Jesenska srečanja so bila že trideseta po vrsti in vsako leto ponudijo priložnost tudi nevladnim organizacijam ter javnim zavodom, da se s svojimi dejavnostmi približajo njihovim občanom ter jim tako pomagajo pri krepitvi zdravega življenjskega sloga.

Za večjo obiskanost dogodka je letos poskrbela Petra Majdič, ki je navzočim predstavila pomen gibanja, še posebej pa je izpostavila tehniko nordijske hoje in se skupaj z devetošolci OŠ Franja Goloba s Prevalj ter drugimi občani odpravila na vodeno nordijsko hojo.

NIJZ OE Ravne smo, v sodelovanju s Koroškim društvom za boj proti raku, na Dnevu zdravja v Družbenem domu na Prevaljah ponujali zdravstveno-vzgojna gradiva ter svetovanje glede zdravega življenjskega sloga, tako v smislu spodbujanja gibanja, uravnotežene prehrane, krepitve duševnega zdravja ter preprečevanja različnih tveganih vedenj. Skupini sodelujočih predstavnikov nevladnih organizacij ter obiskovalcev smo predstavili programe zgodnjega odkrivanja različnih vrst rakov, prisotni pa so z nami delili svoje izkušnje s to boleznijo- predvsem je bila spodbudna izpoved glede pozitivne izkušnje s programom SVIT.

Ker 9. septembra obeležujemo svetovni dan fetalnega alkoholnega sindroma, smo na naši stojnici poseben poudarek dali tudi tej temi in obiskovalce osveščali s pomočjo plakata, zloženk in informativnega animiranega filma »Za naju brez alkohola, prosim«, ki na zelo pozitiven in simpatičen način spodbuja ženske, da v času nosečnosti in dojenja ne pijejo alkoholnih pijač. Več o alkoholnem fetalnem sindromu si lahko preberete na naslednji povezavi.

V soboto, 10. septembra, je bil svetovni dan preprečevanja samomora, zato smo občane osveščali tudi  o tej problematiki, ki je v naši regiji ponovno v porastu. Veliko smo se pogovarjali o virih pomoči, o tem, kako lahko sami pripomoremo k boljšemu duševnemu zdravju sebe in svojih bližnjih, saj je bilo geslo letošnjega svetovnega dne ravno to: »Povezanost. Pogovor. Skrb.« Več o aktivnostih ob tem dnevu najdete v izjavi za javnost na naslednji povezavi.