Z znanjem do boljšega zdravja

Jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini

30. 09. 2018
Z namenom varovanja prebivalcev pred steklino se 30. septembra 2018 začenja jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini, ki bo trajala predvidoma do 15. novembra 2018.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjamo, da je steklina smrtno nevarna bolezen. Akcijo cepljenja lisic proti steklini izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki namerava s položenimi vabami aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih, saj ta predstavlja rezervoar stekline. Na ta način se lahko učinkovito prepreči širjenje te nevarne bolezni. 

Polaganje vab se bo izvajalo v 50 km pasu ob meji s Hrvaško (območje cepljenja, na naslednji povezavi) z višine 300 m s pomočjo posebej prirejenih letal. Polaganje vab za cepljenje lisic proti steklini se bo izvajalo iz  naslednjih letališč: Letališče Jožeta Pučnika - Ljubljana, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto; po potrebi bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in Divači.

 

VABA ZA CEPLJENJE LISIC PROTI STEKLINI JE SESTAVLJENA IZ:

  • zunanjega ovoja (vabe), ki je namenjena privabljanju lisic in
  • kapsule s cepivom, ki vsebuje oslabljen virus stekline

     

 

OPOZORILA:

  • NE DOTIKAJTE SE NASTAVLJENIH VAB ZA LISICE!
  • O TEM POUČITE TUDI OTROKE!
  • ČE NAJDETE VABO NA SVOJEM DVORIŠČU ALI VRTU, JO PRIMITE Z VREČKO IN ODVRZITE V NAJBLIŽJI GOZD, GRM ALI V SMETI.
  • ČE JE PRIŠLA VSEBINA VABE V STIK S SLUZNICO ALI SVEŽO RANO, TO MESTO DOBRO SPERITE IN UMIJTE Z MILOM. KER SE VSAK TAK STIK Z VSEBINO VABE OBRAVNAVA KOT UGRIZ STEKLE ŽIVALI, NEMUDOMA OBIŠČITE NAJBLIŽJO ANTIRABIČNO AMBULANTO!
  • PREPOVEDANO JE PROSTO GIBANJE PSOV NA JAVNIH MESTIH!
  • IZOGIBAJTE SE STIKOM S POTEPUŠKIMI IN DIVJIMI ŽIVALMI!

Informacije so na voljo tudi na spletnih straneh Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR): http://www.uvhvvr.gov.si/.

Cepljenje lisic proti steklini

 

Cepljenje lisic proti steklini (TV oddaja)