Prepovedane droge

Javnozdravstveni ukrep "nalokson za domov"

24. 03. 2021
Nalokson je opioidni antagonist, ki ga uporabljamo za izničenje učinkov opioidov pri prevelikem odmerku z opioidi. Ukrep »nalokson za domov« je javnozdravstveni ukrep, ki rešuje problem smrtnosti zaradi prevelikega odmerka z opioidi z izobraževanjem uporabnikov in morebitnih prič, kako preprečiti, prepoznati in se odzvati v primeru predoziranja.

Preveliki odmerki zaradi opioidov so namreč v številnih državah EU eden glavnih vzrokov smrti med uporabniki prepovedanih drog. Smrt zaradi prevelikega odmerka (predoziranja) z opioidi običajno ne nastopi takoj, temveč v dveh do treh urah. V primeru prevelikega odmerjanja z opioidi lahko osebi pomembno pomagajo druge prisotne osebe. Poleg uporabe temeljnih postopkov oživljanja se pri zastrupitvi z opioidi se svetuje uporaba specifičnega narkotičnega (opiatnega) antagonista naloksona. Gre za varen in učinkovit antidot, ki hitro prekine nezavest in zastoj dihanja.

 

Prav zato je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) že leta 2014 izdala smernice, ki priporočajo, da države razširijo dostopnost naloksona za ljudi, pri katerih obstaja verjetnost, da bodo priče predoziranju v svoji skupnosti.

 

V Sloveniji je nazalni nalokson (v obliki pršila za nos) registriran in od marca 2021 dostopen v vseh Centrih za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog in lekarnah, ki centre oskrbujejo z zdravili.

 

Več informacij je dosegljivih na naslednji povezavi.