Z znanjem do boljšega zdravja

Izbruh ošpic v Sloveniji

19. 12. 2014
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je bil do zdaj obveščen o 38 zbolelih z ošpicami v povezavi z mednarodno razstavo psov, ki je bila 8. in 9. novembra v Športnem centru Hit v Šempetru/Vrtojbi, na kateri so sodelovali lastniki psov iz 27 držav. Od tega je 23 bolnikov obiskalo razstavo psov, 15 zbolelih pa je t. i. sekundarnih primerov. Med zbolelimi so večinoma odrasle osebe, stare od 27 do 51 let in pet otrok, starih 6 mesecev do 11 let. V okviru epidemiološke raziskave so zboleli poročali o svojem morebitnem cepljenju proti ošpicam: 12 jih je poročalo o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva, 7 jih je poročalo o cepljenju z enim odmerkom cepiva, ostali niso poročali o cepljenju. Zboleli otroci niso bili cepljeni proti ošpicam. Poleg tega je bil NIJZ obveščen še o štirih dodatnih primerih ošpic, pri katerih gre za vnos bolezni iz Bosne in Hercegovine in niso povezani z dogodkom iz Šempetra. Zboleli so stari od 34 do 46 let. Ker bodo prebivalci Slovenije v predprazničnem in prazničnem času obiskovali bližnje države, kjer trenutno potekajo večji izbruhi ošpic, predvsem v Bosni in Hercegovini (tudi na Hrvaškem so zaznali primere ošpic), svetujemo, da preverijo svoj cepilni status in v kolikor niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, opravijo cepljenje in se zaščitijo pred ošpicami.

Največje tveganje za okužbo z virusom ošpic imajo osebe, ki so bile v stiku z bolnikom v času štirih dni pred pojavom izpuščaja in štirih dni po pojavu izpuščaja in proti ošpicam niso zaščitene. To so osebe, ki proti ošpicam niso bile cepljene ali so bile cepljene nepopolno, le z enim odmerkom, ošpic niso prebolele in so rojene po letu 1960. Te osebe morajo biti cepljene proti ošpicam čim prej, da se okužba prepreči.

Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu, traja 4–7 dni. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli 10 dni. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja.

V Sloveniji je bilo obvezno cepljenje proti ošpicam uvedeno leta 1968. Drugi odmerek je bil uveden v program že v letu 1974 oziroma leta 1978. Od leta 1990 pa so otroci praviloma cepljeni proti ošpicam z dvema odmerkoma kombiniranega cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, prvi odmerek prejmejo od dopolnjenih 12 mesecev, drugega pa ob vstopu v šolo.

Slovenija relativno dobro obvladuje ošpice z visokim deležem cepljenih proti ošpicam. Tako se ošpice pri nas več let sploh niso pojavljale, v zadnjih letih pa se je pojavilo nekaj vnesenih primerov ošpic, ki pa niso povzročile večjih izbruhov.

Edina učinkovita zaščita pred ošpicami je cepljenje. Cepljenje proti ošpicam priporočamo vsem, ki ošpic niso preboleli ali niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva. Zelo pomembno je, da so pred ošpicami zaščiteni zdravstveni delavci.

Več o ošpicah in cepljenju si lahko preberete na spletni strani NIJZ.

 

Informacija o tem, kdo je plačnik morebitnega cepljenja proti ošpicam.

O izbruhu ošpic v Bosni in Hercegovini je več podatkov na spletni strani njihovega Zavoda za javno zdravstvo.