Z znanjem do boljšega zdravja

Informacije za potnike v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2

03. 04. 2020
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo pripravili informacije za potnike v zvezi s pojavom novega koronavirusa SARS-CoV-2. Glede na razvoj dogodkov informacije sproti dopolnjujemo.

Situacija glede širjenja virusa je dinamična in se neprestano spreminja, zato svetujemo, da spremljajte stanje in priporočila glede potovanj na spletnih straneh NIJZ in Ministrstva za zunanje zadeve.

 

NIJZ odsvetuje vsa potovanja.

 

Zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2 v Evropski uniji, razglasitve epidemije in pandemije vse evropske države uvajajo stroge ukrepe, ki so povezani z vračanjem potnikov domov. Letališča so zaprta, potovanje po kopenski poti in drugih poteh pa zelo omejeno. Potniki, ki se bodo vračali v Slovenijo, bodo morali skozi ustrezen postopek, opisan na spletni strani GOV.si na naslednji povezavi.

Razglasitev pandemije bolezni COVID-19 pomeni, da tveganje za okužbo obstaja na potovanju na katerikoli kontinent. Tveganje obstaja tudi pri prebivalcih Slovenije, ki ne potujejo. Ko se bo pandemija začela umirjati, bomo objavili območja, na katerih bo še vedno obstajalo tveganje za okužbo.

V primeru nujnega potovanja, ki ga ne morete odložiti, vam svetujemo, da:

  • se izogibate stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
  • si pogosto umivate roke z milom in vodo ali jih razkužite,
  • se ne dotikate oči, nosu in ust,
  • upoštevate higieno kašlja,
  • se izogibate zaprtih prostorov,
  • se pred sezono oz. v sezoni gripe pred potovanjem cepite proti gripi,
  • se izogibate živalim (živim ali mrtvim), tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora (npr. nezadostno toplotno obdelano meso),
  • se pred potovanjem natančno pozanimate o trenutnih razmerah v državi (npr. prometne omejitve, motnje v zdravstveni oskrbi) in možnostih oskrbe v primeru, da zbolite na potovanju.

 

Na nujnem potovanju svetujemo ravnanje v skladu z lokalnimi navodili.

 

Dodatne informacije: