Z znanjem do boljšega zdravja

Informacije za potnike v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2

26. 05. 2020
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo pripravili informacije za potnike v zvezi s pojavom novega koronavirusa SARS-CoV-2. Glede na razvoj dogodkov informacije sproti dopolnjujemo.

Situacija glede širjenja virusa je dinamična in se neprestano spreminja, zato svetujemo, da spremljajte stanje in priporočila glede potovanj na spletnih straneh NIJZ in Ministrstva za zunanje zadeve.

 

NIJZ odsvetuje vsa potovanja.

 

V primeru nujnega potovanja, ki ga ne morete odložiti, vam svetujemo, da:

  • se izogibate stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
  • si pogosto umivate roke z milom in vodo ali jih razkužite,
  • se ne dotikate oči, nosu in ust,
  • upoštevate higieno kašlja,
  • se izogibate zaprtih prostorov,
  • se pred sezono oz. v sezoni gripe pred potovanjem cepite proti gripi,
  • se izogibate živalim (živim ali mrtvim), tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora (npr. nezadostno toplotno obdelano meso),
  • se pred potovanjem natančno pozanimate o trenutnih razmerah v državi (npr. prometne omejitve, motnje v zdravstveni oskrbi) in možnostih oskrbe v primeru, da zbolite na potovanju
  • ravnate v skladu z lokalnimi navodili.

Zaradi pandemije COVID-19 in epidemiološke situacije v državah Evropske unije, se na mejah izvajajo določeni ukrepi, ki so povezani s prehajanjem mej in vračanjem potnikov domov. Po Evropi in drugih državah sveta je okrnjen tako letalski kot potniški in železniški promet.

Z novim vladnim odlokom, sprejetim 25. maja 2020, so se spremenili ukrepi, ki zaradi omejevanja širjenja COVID-19 veljajo ob vstopu v Slovenijo na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Ukrepi se bodo prilagajali postopoma glede na epidemiološko situacijo v posameznih državah ter v skladu z doseganjem dvostranskih tehničnih dogovorov z državami članicami Evropske unije oziroma schengenskega območja ali v okviru splošnega dogovora na ravni Evropske unije.

Karantena za obdobje 14 dni bo ob vstopu v Slovenijo odrejena tistim osebam, ki so opredeljene v zgoraj navedenem odloku. Te osebe bodo ob postopku na meji s strani obmejne policije prejele obvestilo o karanteni, ki ga najdete na naslednji povezavi.

Več o ukrepih na mejnih prehodih si lahko preberete na naslednji povezavi.

 

Dodatne informacije: