Z znanjem do boljšega zdravja

Imenovan direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje

17. 03. 2014
Vlada je na svoji redni seji v petek, 14. marca 2014, podala soglasje za imenovanje prim. prof. dr. Ivana Eržena za direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravja (NIJZ).

Prim. prof. dr. Ivan Eržen, specialist za javno zdravje, je z delom v zdravstvu začel leta 1983, ko se je kot zdravnik na oddelku za epidemiologijo zaposlil na Univerzitetnem zavodu za zdravstveno in socialno varstvo v Ljubljani. Leta 1988 je postal pomočnik direktorja Zavoda za zdravstveno varstvo Celje za strokovne zadeve in predstojnik oddelka za higieno in epidemiologijo na tem zavodu. Od leta 1992 do leta 2008 je vodil Zavod za zdravstveno varstvo Celje. V letu 2008 je bil imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, mandat mu je potekel v letu 2012. V obdobju od leta 2009 do leta 2013 je bil zaposlen tudi kot predstojnik Katedre za javno zdravje na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Od leta 2013 je bil je zaposlen na Inštitutu RS za varovanje zdravja kot predstojnik centra. Vlada ga je 6. septembra 2013 imenovala na funkcijo vršilca dolžnosti direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kot je direktor prim. prof. dr. Ivan Eržen napisal v programu dela NIJZ v naslednjem štiriletnem obdobju, si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da bo NIJZ razvil vse funkcije, ki jih mora področje javnega zdravja zagotavljati v naši državi. Poseben izziv bo povezati vse strokovnjake, ki so do konca prejšnjega leta delovali v posameznih regionalnih zavodih za zdravstveno varstvo in v Inštitutu za varovanje zdravja RS. Povezani bodo namreč veliko lažje uresničevali izjemno odgovorno poslanstvo, ki ga imajo v zvezi z ohranjanjem in krepitvijo zdravja prebivalcev ter preprečevanjem bolezni. Strokovnjaki NIJZ imajo pomembno vlogo zagovornika interesov prebivalcev in na drugi strani povezovalca med ključnimi deležniki v družbi, ki odločilno vplivajo na razvoj okoliščin in s tem na zdravje prebivalstva.
 

Celoten program direktorja NIJZ je dostopen TUKAJ.