Z znanjem do boljšega zdravja

Igrajmo se zdravje

04. 12. 2017
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) že tradicionalno, v okviru Programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini in Mednarodnega tedna preprečevanja zastrupitev s svincem, ki v mesecu oktobru poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), organiziramo delavnice za najmlajše.

Delavnice, ki smo jih naslovili Igrajmo se zdravje, izvajamo v vrtcih Črna, Mežica in Žerjav. S tem želimo našo najranljivejšo ciljno skupino, otroke kot tudi njihove vzgojitelje ter starše, vedno znova  motivirati, da dnevno izvajajo preventivne ukrepe, ki zmanjšujejo vnos svinca v telo. Zato so delavnice usmerjene v promocijo varnega življenja v onesnaženem okolju, pri čemer še posebej poudarjamo higieno, gibanje in zdravo prehrano.

Na delavnicah Igrajmo se zdravje, ki trajajo 2 uri in jih izvajamo za najstarejše skupine otrok v vrtcih, je letos sodelovalo okrog sto otrok. Z otroki se pogovarjamo o zdravi in varovalni prehrani, o higienskih navadah, o okolju, nato se učimo pravilnega umivanja rok, se spremenimo v kuharje in pripravimo zdrav sadni obrok. Aktivnost zaključimo  s telovadbo in z druženjem ob okusni sadni malici, čisto na koncu pa otrokom podelimo kuharske diplome in darila presenečenja.

Letos smo v aktivnosti ponovno vključiti tudi šolske otroke iz OŠ Črna (sodelovali so učenci 4., 5., 7., 8. razreda in člani literarnega kluba 8. in 9. razreda) in OŠ Mežica (sodelovali so učenci 1., 2., 3., in 8. razreda). Sodelujoči so ustvarjali izdelke na temo preventivnih ukrepov za preprečevanje vnosa svinca v telo (risbe, pisne izdelke, plakate). Pokazali so ustvarjalno znanje in svojstvene pristope; kot rezultat tega so nastali raznoliki izdelki v slovenskem kot tudi v angleškem in nemškem jeziku.


Izdelki in utrinki z delavnic so kot spletna razstava objavljeni na spletni povezavi na naslednji povezavi, o sodelovanju pa poročamo tako na nacionalni ravni kot širše (Svetovni zdravstveni organizaciji).


Veseli nas, da na vzgojno izobraževalnem področju v Zgornji Mežiški dolini najdemo dobre sogovornike in sodelavce, saj le skupaj lahko uspešno izvajamo program in dosegamo zastavljene cilje.

V tem času smo osveščali tudi širšo javnost. Z raznimi aktivnostmi smo poudarjali zdravstveni pomen uravnotežene prehrane, telesne dejavnosti, še posebej pa smo se usmerjali na poznavanje ter upoštevanje preventivnih ukrepov za zmanjšan vnos svinca v telo:

  • 5. septembra smo sodelovali na Dnevu zdravja v občini Mežica,
  • 25. oktobra smo sodelovali na  prireditvi Zdrava Črna in zdrav življenjski slog.

Nabor dodatnih informacij najdete na spletni strani Sanacija onesnaženega okolja v Zgornji Mežiški dolini, spletna povezava:  http://www.sanacija-svinec.si/.