Z znanjem do boljšega zdravja

Igrajmo se zdravje

27. 10. 2015
Hrana in prehrana imata pomembno vlogo pri izpostavljenosti svincu oz. pri vnosu in vezavi svinca v telo. Pogosto srečamo opozorila o neprimernosti uživanja zelenjave iz vrtov, katerih zemlja je onesnažena s svincem, pa to še zdaleč ni najpomembnejša informacija v zvezi s svincem in prehrano. Redna prehrana z vsaj petimi dnevnimi obroki v veliki meri preprečuje vezavo svinca v telesu, saj je ta ob polnem želodcu lahko tudi nekajkrat manjša, kot ob praznem želodcu. Hrana, ki vsebuje železo, kalcij in vitamin C prav tako znižuje uspešnost vezave svinca v telesu.

V zvezi z gojenjem lastnih vrtnin pa je prvo priporočilo zagotovitev čiste zemlje s katero delamo tako, da je mešanje z okolišnjo zemljo tem manjše. Pri vrtnarjenju na onesnaženi zemlji se izogibajmo gojenju gomoljnic, pridelke vedno dobro operimo, ureditev vrta, njegova lokacija in tudi delo na vrtu pa naj bodo takšni, da bo možnost dvigovanja in raznašanja prahu v bivalno okolje otrok tem manjša.

Z namenom, da opozorimo na pomen zdrave, varne ter pravilne prehrane, še posebej v zvezi z izpostavljenostjo svincu, izvajamo v vrtcih Zgornje Mežiške doline informativne delavnice z otroki. Na delavnicah telovadimo, pripravljamo sadno solato in sadna nabodala ter se učimo  pravilno umivati roke. Na ta način razvijamo spretnosti za varovanje in krepitev lastnega zdravja.

Življenje s svincem je v Zgornji Mežiški dolini dejstvo, s pravim odnosom in pristopom pa je tudi to življenje lahko zdravo in kakovostno.