Kajenje

Glavni povzročitelj raka na pljučih je tobak

18. 10. 2013
Mednarodna agencija za raziskave rakavih obolenj (IARC) pri Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO) je včeraj na prvo mesto okoljskih povzročiteljev raka pri ljudeh postavila zunanje onesnaževanje zraka, katerega glavni viri so promet, pridobivanje energije, izpusti iz tovarn in kmetij ter ogrevanje stanovanj.

IARC pri tem tudi opozarja, da izpostavljenost zunanjemu onesnaževanju zraka povzroča pljučnega raka. Ob tem je potrebno poudariti, da je glavni povzročitelj raka na pljučih raba tobaka, saj je dokazano, da 90 odstotkov bolnikov z rakom pljuč zboli zaradi kajenja. Tobačni dim v zaprtih prostorih je tudi najpomembnejši okoljski dejavnik tveganja za raka pljuč.

V Sloveniji zaradi posledic kajenja vsak dan umre skoraj deset ljudi, od tega trije zaradi pljučnega raka. Kajenje tobaka in izpostavljenost tobačnemu dimu škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in dokazano povzroča bolezni dihal, srca in ožilja, več vrst raka in druge bolezni.

Slovenija od leta 2007, ko smo uvedli prepoved kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih, beleži zelo dobre rezultate, saj se je izpostavljenost pasivnemu kajenju močno zmanjšala tako v javnih prostorih, kot tudi v domačem okolju. Ljudje se vedno bolj zavedajo, da je izpostavljenost tobačnemu dimu škodljiva prav tako kot kajenje samo.

Onesnažen zrak ob kajenju še dodatno poveča tveganje za razvoj raka pljuč, zato je nujno celovito ukrepanje za zmanjševanje onesnaženosti zraka.

 

Besedilo so pripravili: Urad Svetovne zdravstvene organizacije za Slovenijo, Ministrstvo za zdravje RS in Inštitut za varovanje zdravja RS. 

 

Gradivo Svetovne zdravstvene organizacije je dostopno na naslednji povezavi