Telesna dejavnost

Evropski teden mobilnosti 2017 in Dan brez avtomobila

15. 09. 2017
ZDRUŽIMO MOČI, DELIMO SI PREVOZ je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Aktivnosti potekajo sicer celo leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom 2017, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila. Akciji se pridružuje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki poudarja zdravstvene vidike.

Cestni promet onesnažuje zrak v naših mestih, kar škoduje okolju in našemu zdravju, povzroča prezgodnjo umrljivost, razvoj bolezni srca in ožilja, pljučnega raka, sladkorne bolezni in astme. Kljub številnim ukrepom v Evropi zaradi onesnaženosti zraka vsako leto predčasno umre kar 400.000 ljudi. Slab zrak še posebej prizadene otroke in starejše. Zato moramo ljudi ozaveščati o pomenu spreminjanja potovalnih navad in spodbujanju rabe novih, čistejših tehnologij.

Zgoščenost motoriziranega prometa v urbanih okoljih je preglasna in s tem znižuje kakovost življenja, hkrati pa tudi ogroža zdravje stanovalcev. Hrup povzroča stres in duševne težave, vznemirjenost, moti koncentracijo in spanje, vpliva na povišanje krvnega tlaka in lahko privede do srčnega infarkta. Še posebej negativno pa vpliva na razvoj otrok. Za tišja mesta je treba umiriti promet v stanovanjskih soseskah ter graditi ceste s sodobnimi, tišjimi materiali.

Ključ do uspeha je aktivna mobilnost. Že aktivnejša mobilnost, kot sta na primer pešačenje in kolesarjenje v šolo in službo ter po opravkih, lahko pomembno vpliva na izboljšanje počutja in zdravja in je odličen način, kako v natrpanem urniku najdemo čas za gibanje. Z aktivnejšim življenjem pomembno zmanjšamo nevarnost za bolezni srca in ožilja, zmanjšamo možnost za nastanek kapi in znižamo krvni tlak ter raven holesterola. Gibanje lahko prepreči tudi sladkorno bolezen tipa 2, celo raka na dojki in prostati. Z aktivnim načinom življenja ohranjamo tudi zdravje mišic in skeleta, zato je pomembno, da se gibamo vsak dan. Otroci in mladostniki naj bodo aktivni najmanj uro na dan, odrasli pa vsaj pol ure na dan.

V ta namen smo na NIJZ skupaj z Ministrstvom za okolje - Agencija RS za okolje, Ministrstvom RS za infrastrukturo in Urbanističnim inštitutom RS pripravili promocijski video spot Trajnostna mobilnost.

Stopimo skupaj in spreminjajmo navade! Gremo na kolo ali se odpravimo peš, skočimo na avtobus in izstopimo eno postajo pred našim končnim ciljem ter preostanek poti prepešačimo. Majhni koraki danes ustvarijo zdravje jutrišnjega dne. Trajnostna mobilnost smo mi vsi.


Na pot v zeleni prestavi