Z znanjem do boljšega zdravja

Energijska pijača Monster Energy

25. 10. 2012
Po prejetju informacij o možni povezavi pitja energijske pijače Monster Energy s smrtjo petih ljudi v ZDA je Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano pričel z zbiranjem podatkov vezanih na omenjeno živilo.

Kot je razvidno iz objavljenih informacij ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA), vzročna povezava med pitjem živila in smrtjo petih potrošnikov ni dokazana, sprožena je bila preiskava. V evropskem sistemu obveščanja za živila in krmo (RASFF), preko katerega se vse države članice EU obveščamo o zdravju škodljivih živilih in krmi, do včerjašnjega dne ni bil javljen noben primer vezan na umik oz. odpoklic omenjenega živila. Prav tako na Centru za zastrupitve UKC Ljubljana do včeraj nimajo zabeleženih smrtnih primerov vezanih na pitje energijskih pijač na splošno.

Ne glede na navedeno, se aktivnosti na inšpektoratu nadaljujejo, v kolikor bo ugotovljeno, da živilo predstavlja takšno tveganje za zdravje potrošnikov, da ga je potrebno umaknit iz prometa, bo javnost o tem nemudoma obveščena.

Sicer pa velja upoštevati priporočilo NIJZ, ki svetuje občasno uživanje zmernih količin energijskih pijač pri odraslih, odsvetuje se mešanje z alkoholnimi pijačami. Mladostnikom, otrokom, nosečnicam in doječim materam pa se odsvetuje uživanje omenjene skupine živil. V primeru prekomernega uživanja so možne zdravstvene posledice.