Prvo nacionalno srečanje projekta SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola

25. September 2018

Vljudno vas vabimo na prvo skupno srečanje izvajalcev SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola) z naslovom INTERDISCIPLINARNOST PRISTOPA SOPA, ki bo potekalo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, v torek, 25. septembra 2018, med 8. in 16. uro. 

Srečanja se bo udeležilo preko 400 sodelujočih na projektu SOPA, ki prihajajo iz različnih lokalnih okolij po Sloveniji ter z različnih strokovnih področij. Prisotni bodo tako strokovnjaki iz zdravstvenega in socialnega sektorja, kot tudi predstavniki nevladnih organizacij, zavoda za zaposlovanje, občin in policije.


Do sedaj se je reševanje alkoholne problematike najpogosteje uvrščalo zgolj v zdravstveni sektor, čeprav to področje presega le zdravstveni vidik. S pristopom SOPA pa k reševanju pristopamo s tesnim sodelovanjem socialnega in nevladnega sektorja ter z lokalnimi skupnostmi, saj verjamemo, da je to edini način, da dosežemo dolgoročne družbene spremembe. Slovenija zaradi t. i. mokre kulture, kjer je prisotna  visoka stopnja pitja alkohola in kjer je alkohol družbeno sprejet, potrebuje takšen celostni pristop. Glede obsega posledic zaradi škodljive rabe alkohola se nahajamo v samem evropskem vrhu, tvegano pitje alkohola pa za državo predstavlja tudi znatno finančno breme. Ocena stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, so v letih 2011—2014 v Sloveniji v povprečju znašali 234 milijonov evrov letno. Odnos do pitja alkohola v Sloveniji je torej potrebno nagovarjati celovito in sistematično, če želimo doseči dolgoročne rezultate in vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola. SOPA v tem smislu povezuje in združuje že omenjene predstavnike in strokovnjake iz različnih področij, ki so združili moči in bodo na terenu izvajali pilotni pristop SOPA. Slednji se začne izvajati letos jeseni. 


Dogodek bo odprt za medije, izjave pa so predvidene v času prvega dela srečanja med 8.00 in 9.30, po dogovoru tudi tekom dogodka. Za izjave bodo v prvem delu srečanja na voljo:

Nina Pirnat, dr. med. spec., direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje
mag. Tadeja Hočevar, vodja projekta SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola
prim. izr. prof. dr. Marko Kolšek, član razvojne ekipe SOPA (zdravstveni sektor)
Štefan Lepoša, član razvojne ekipe SOPA (socialni sektor)
Ana Radivo, sektor nevladnega organiziranja


Na novinarski konferenci bo na voljo tudi gradivo. Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite do ponedeljka, 24. septembra 2018 na elektronski naslov pr@nijz.si.

Več o projektu SOPA si lahko preberete na spletni strani www.sopa.si


PRIJAZNO VABLJENI!

 

Datoteke: