Nacionalna konferenca obvladovanja sladkorne bolezni 2017

9. November 2017

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na 8. Nacionalni konferenci obvladovanja sladkorne bolezni, z naslovom Sladkorna bolezen skozi prizmo integrirane oskrbe, ki jo organizira Nacionalni inštitut za  javno zdravje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje.

Konferenca bo potekala v Hotelu Union v Ljubljani, 9. novembra 2017, s pričetkom ob 9. uri.Sladkorna bolezen je v porastu in tako ena od prednostnih tematik v Sloveniji in svetu. V Sloveniji že več kot 100.000 prebivalcev prejema zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, to število pa je vsako leto višje za približno 3 %. V okviru Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010–2020 je bilo v 7 letih uresničenih že veliko ukrepov za boljše obvladovanje te kronične bolezni. Še vedno pa na tem področju ostaja več izzivov, s katerimi se bomo srečevali v prihodnosti.


Osrednja tema letošnje Nacionalne konference obvladovanja sladkorne bolezni je pomen integrirane oskrbe pri obvladovanju sladkorne bolezni. Na izzive, ki jih prinaša sladkorna bolezen, bomo pogledali skozi lečo integrirane oskrbe. Spregovorili bomo o sami integrirani oskrbi, jo umestili na področje sladkorne bolezni ter predstavili dobre prakse. Prav tako bomo spregovorili o novostih na področju razvojnih in strateških dokumentov v zdravstvu, pomembnih za področje sladkorne bolezni ter širitvi mreže centrov za krepitev zdravja, ki podpirajo integracijo oskrbe oseb s sladkorno boleznijo. Posebna pozornost bo namenjena predstavitvi horizontalne integracije na primarni ravni zdravstvenega varstva, ter o vzpostavljanju integracije med oskrbo na primarni in sekundarni ravni zdravstvenega varstva.


»Sladkorna je zelo zahtevna sopotnica. Dvakrat na leto grem k diabetologu, vmes še nekajkrat k svojemu splošnemu zdravniku zaradi pritiska in teh težav s prostato in zaradi parkinsona, pa v laboratorij me pošlje. Medicinska sestra v referenčni me je tudi že poklicala, sva se vse sorte pomenila. Tudi pri diabetologu je ena medicinska sestra, edukatorka, ta je bila pa še posebej pomembna, ko si nisem mogel več sam dajat insulina in sva oba z ženo k njej hodila, da mi zdaj ona pri tem pomaga. Enkrat sem imel rano na nogi, takrat je še patronažna domov hodila, da je bilo prav previto. Za oči se hodim pregledvat zdaj samo vsake pol leta, ko je bil potreben laser pa je bilo precej bolj pogosto. Ej, velik ljudem daje opravke tale moja sladkorna.«

(izpoved osebe s sladkorno boleznijo)


Prijava na Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni 2017 ni več mogoča zaradi zapolnitve vseh prostih mest. 


Udeležba na konferenci je brezplačna!

Vljudno vabljeni!

Datoteke: