Nacionalna konferenca ob mesecu preprečevanja zasvojenosti

14. November 2017

Vabimo vas na Nacionalno konferenco ob mesecu preprečevanja zasvojenosti, ki bo v Kongresnem Centru Thermana v Laškem, 14. novembra 2017, od 9. do 15. ure. Konferenco, ki jo tradicionalno organiziramo vsako jesen in združuje strokovnjake iz različnih strok in sektorjev, organiziramo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Letošnja konferenca bo priložnost za srečanje z »net generacijo«, spoznavanje njenih značilnosti ter izzivov, ki jih prinaša delo z njimi. Kako, na primer, razumemo »lajkanje«? Današnja generacija otrok in mladostnikov ima precej drugačne vrednote, svojevrsten način razmišljanja in delovanja. Strokovnjaki jo imenujejo tudi »generacija Z« ali »e-generacija« - preti-rano zaščitena od svojih staršev in starih staršev, navajena opravljati več opravil naenkrat, želela bi vse in to takoj. Bolje se znajde v virtualni komunikaciji kot v komunikaciji v živo, njena referenčna točka so družabna omrežja in medmrežje. Težave nastanejo, ko se v različnih okoljih in kontekstih srečujejo različne generacije, ki izhajajo vsaka iz svojih vrednot, prepričanj in načinov delovanja. Posledice so medsebojno nerazumevanje, konflikti, nezadovoljstvo, občutki nemoči, nesprejetos-ti, neprimerni pristopi, stiske … Kakšni so vzgojni stili staršev? 

Ideja, da otrok zmore vse, hkrati pa stremljenje k starševskemu nadzoru nad vsemi podrobnostmi njegovega življenja, mlade pušča nesamozavestne in nepripravljene za realno pot, ki bo - le morda - pripeljala do uspeha. Mladi želijo pustiti svoj pečat v svetu, hkrati pa se težko soočajo z zahtevami okolja, ki pričakuje njihov trud. 

Kako dobro so opremljeni za soočanje s stresom? Kako vešči so pri vzpostavljanju dolgoročnih odnosov z drugimi, s pomembnimi drugimi? 

Včasih je bil prijatelj tisti, s katerim smo vzpostavili čustveno oziroma odnosno povezavo – zdaj »prijatelja« dodaš s klikom na omrežju …

Je potemtakem zares na dlani, kam naj usmerimo preventivne programe prihodnosti? Na katerih področjih je potrebno mlade podpirati in kako? Prispevajmo s svojimi pogledi, znanjem in lastno izkustveno prakso.


PRIJAVA NA KONFERENCO OB MESECU PREPREČEVANJA ZASVOJENOSTI NI VEČ MOGOČA ZARADI ZAPOLNITVE VSEH PROSTIH MEST. 


Udeležba na srečanju je brezplačna, ob večjemu številu prijav pa si pridržujemo pravico do omejitve udeležbe.

Vabilo in program srečanja sta dosegljiva na naslednji povezavi.