Konferenca: Obvladovanje krhkosti danes za jutri

22. November 2017

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na mednarodni konferenci Obvladovanje krhkosti danes za jutri, ki bo potekala v Hotelu Brdo na Brdu pri Kranju, 22. novembra 2017, s pričetkom ob 9. uriV Sloveniji narašča število novih primerov kronično bolnih in s tem tudi število vseh pacientov. Mnogi imajo več kroničnih bolezni hkrati (multimorbidnost), narašča pa tudi število tistih, ki so odvisni od tuje pomoči in potrebujejo dolgotrajno oskrbo. Za zdaj v Sloveniji še nimamo vzpostavljenega sistema, ki bi zagotavljal sistematično prepoznavanje in najbolj optimalno oskrbo pacientov, ki so krhki, multimorbidni in izpostavljeni tveganju za razvoj nezmožnosti ali izgubo avtonomije. Resolucija o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025 predvideva aktivnosti na področju zagotavljanja celovite geriatrične obravnave krhkih in multimorbidnih pacientov ter aktivnosti za umeščanje geriatrične obravnave v zdravstveno dejavnost na vseh ravneh zdravstvenega varstva.


Konferenca bo potekala v sodelovanju Ministrstva za zdravje, Svetovne zdravstvene organizacije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Slednji sodeluje v projektu skupnega ukrepanja o preprečevanju krhkosti (JA-ADVANTAGE), ki prispeva k boljšemu obvladovanju krhkosti v Evropi in predstavlja edinstveno priložnost širšega povezovanja ter ozaveščanja strokovne in splošne javnosti o krhkosti, njenem obvladovanju in možnih intervencijah na tem področju.

Na konferenci bomo spregovorili o izzivih staranja s poudarkom na krhkosti, kot pogosti spremljevalki kronično bolnih in multimorbidnih oseb. Predstavili bomo prve rezultate projekta JA-ADVANTAGE, ki bodo služili za pripravo enotnega evropskega modela preprečevanja krhkosti. Ta predstavlja osnovo za razvoj in izboljšanje strategij obvladovanja krhkosti in multimorbidnosti v državah Evropske skupnosti. Naslavlja tudi ukrepe, predvidene v okviru aktivnosti za razvoj geriatrične medicine v Sloveniji, ki jih določa Resolucija o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016–2025, in predstavlja korak naprej k implementaciji navedenih ukrepov v slovenskem sistemu zdravstvenega varstva.

Udeležba na konferenci je brezplačna.


Prijava na konferenco ni več mogoča zaradi zapolnitve vseh prostih mest. 

Datoteke: