Z znanjem do boljšega zdravja

Dogodek »Dan brez alkohola«

08. 04. 2019
V soboto, 6. aprila 2019, je na Mestni tržnici Ravne na Koroškem med drugim potekal dogodek »Dan brez alkohola«, ki se je odvijal v sklopu Dneva za spremembe. Dan brez alkohola obeležujemo v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, saj želimo javnosti približati naša prizadevanja na tem področju in predstaviti aktivnosti, ki jih izvajamo tudi na Območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ravne na Koroškem.

V sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem, Društvom za zdravje srca in ožilja, Društvom paraplegikov Koroške, ŠENTom, Društvom prijateljev mladine Ravne na Koroškem, Župnijsko Karitas Prevalje, Zvezo športnih društev Ravne na Koroškem, Uradom za delo, Policijsko postajo, Zdravstvenim domom Ravne na Koroškem, Koroškim medgeneracijskim centrom in Koroškim društvom za boj proti raku smo na Dnevu brez alkohola združili moči ter skušali javnosti približati temo, ki je glede na vse razpoložljive statistike in znane posledice, zagotovo del slovenske družbe, o kateri je treba odkrito govoriti.

Dogodek Dan brez alkohola smo tako namenili pogovoru o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi, predstavili smo zdrave alternative in načine, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola, nudili pa smo tudi informacije o virih pomoči v koroški regiji.

Dogodki Dan brez alkohola se v aprilu sicer odvijajo v osmih različnih regijah po Sloveniji in so namenjeni osveščanju javnosti o projektu SOPA ter o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola. Začeti želimo pogovor o opuščanju nezdravih življenjskih navad ter nuditi oporo pri zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu.

Na Dnevu brez alkohola na Ravnah je nastopil Adi Smolar, predstavile so se v pristop SOPA vključene nevladne organizacije in Zavod RS za zaposlovanje, z Zvezo športnih društev Ravne smo pripravili gibalni kotiček za otroke, v sodelovanju s Policijsko postajo Ravne pa je bil postavljen tudi poligon za odrasle z uporabo očal za simulacijo različnih stopenj opitosti, podelili smo nekaj promocijskih nagrad.

Aktivnosti so se v sodelovanju z župnijsko Karitas Prevalje nadaljevale ob 16.00 v Družbenem domu na Prevaljah, kjer so svoje življenjske zgodbe in izkušnje z zasvojenostjo z alkoholom predstavili uporabniki programa Vrtnica, ki se izvaja v okviru Zavoda Samarijan, z NIJZ  OE Ravne na Kor. pa je Branka Božank predstavila alkoholno problematiko v Sloveniji ter pristop SOPA- Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.  

V dneh pred dogodkom Dan brez alkohola pa so aktivnosti izvajali tudi Zdravstveni dom Ravne na Koroškem, Center za socialno delo Koroška, enota Ravne na Koroškem ter Zavod RS za zaposlovanje, ki so prav tako vključeni v projekt SOPA. Izvajalci so nosili SOPA majice ter ob obravnavi pacientov ali strank vsakega povabili na dogodek ter mu predali letak in knjižni zaznamek SOPA.

Odnos do pitja alkohola v Sloveniji je torej potrebno nagovarjati celovito in sistematično, če želimo dolgoročno doseči rezultate in vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji. SOPA v tem smislu povezuje in združuje preko 600 strokovnjakov in izvajalcev iz zdravstvenega, socialnega sektorja, kot predstavnike nevladnih organizacij, zavoda za zaposlovanje, občin, policije. Trenutno na terenu v 18 lokalnih okoljih že poteka pilotni pristop SOPA.

Foto utrinke z dogodka lahko najdete na naslednji povezavi

Na voljo za dodatne informacije:

Branka Božank, OE NIJZ Ravne na Koroškem (branka.bozank@nijz.si, 031 638 641).

www.sopa.si