Z znanjem do boljšega zdravja

Dobrodelni kolesarski dogodek »Kilometri za življenje«

16. 09. 2019
V okviru mednarodne akcije »Prekolesarimo svet« smo organizirali dobrodelni kolesarski dogodek »Kilometri za življenje«, ki je potekal v soboto, 14. septembra 2019.

Soorganizatorji dogodka so: Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Razvojni center Murska Sobota, Zdravstveni dom Murska Sobota, Zdravstveni dom Gornja Radgona, Zdravstveni dom Lendava, Zdravstveni dom Ljutomer, Občina Dobrovnik, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik,

Zavod za turizem in razvoj Lendava, Ocean Orchids cycling team, Kolesarski klub Kicker, Avto-moto društvo Štefana Kovača Murska Sobota, Policija PU Murska Sobota, Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, regijska pisarna Moravske Toplice, Občinska športna zveza Moravske Toplice, Športna zveza Ljutomer, MTB Prlekija, MTB Pomurje, ŠD Radenci, Občina Cankova.

Na Drevored Martina Luthra je prikolesarilo okrog 100 kolesarjev iz Cankove, Dobrovnika, Ljutomera, Radencev, Gornje Radgone, Murske Sobote in okolice ter drugih krajev. Na zbirališču je vse kolesarje nagovoril g. Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota. Po pozdravnem nagovoru župana smo skupaj odkolesarili do Expana, kjer je potekal zaključni dogodek z naslednjim programom:

  • Predstavitev  soorganizatorjev in podpornikov dogodka,
  • aktivnosti pomurskih zdravstvenih domov,
  • štetje prekolesarjenih km prispevanih v mednarodno akcijo “Prekolesarimo svet”,
  • različne oblike vadb,
  • meritve dejavnikov tveganja,
  • Druženje.

S pomočjo kolesarskih klubov Pomurja in posameznikov smo v mednarodno akcijo »Prekolesarimo svet« prispevali 3.031 prevoženih km. To predstavlja več kot dvakrat prevoženo mejo celotne Slovenije.

Zahvaljujemo se sponzorjem- Radenska d.o.o., Mlinopek d.d., Murska Sobota, Komunala, javno podjetje d.o.o. Murska Sobota, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica.

Soorganizatorji pa se zahvaljujemo vsem kolesarskim klubom in posameznikom, ki so nam pomagali pri uspešni izvedbi dogodka in zbiranju kilometrov, ter na ta način pripomogli k promociji duševnega zdravja.

Namen dogodka je bil ozaveščanje o duševnem zdravju s ciljem preprečevanja samomorov v Pomurju. Hkrati pa smo želeli prebivalce naše regije spodbuditi k večji telesni dejavnosti, gibanju in druženju, ki pozitivno vplivajo na duševno in splošno zdravje.

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Ker je bila akcija v preteklih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji, se ji pridružujemo že šesto leto zapored. Na nacionalnem nivoju so soorganizatorji akcije UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija.

 

Informacije o dogodku:

Gordana Toth 041/376-998

Klavdija Žalman 051/631-054