Z znanjem do boljšega zdravja

Dneva zdravja v Mislinji

09. 07. 2019
Mislinja, 27. in 28. junij 2019 – Zadnji konec tedna v juniju sta na ploščadi prodajnega centra Lopan v Mislinji potekala Dneva zdravja, ki so ju organizirali sodelavci Občine Mislinja in Centra za krepitev zdravja Koroška.

Dogajanje je bilo razdeljeno na dva dela. V četrtek, 27.6. se je odvijal Dan za gibanje, v petek, 28.6. pa je bilo dogajanje posvečeno zdravi, uravnoteženi ter lokalno pridelani hrani.

Četrtkov dogodek se je začel z otvoritvijo novih prostorov za fizioterapijo, ki sta jih otvorila župan Občine Mislinja Bojan Borovnik in direktorica Zdravstvenega doma Slovenj Gradec Marjeta Vaupot.

Sledila je predstavitev različnih društev na stojnicah. Poleg Območne enote NIJZ Ravne na Koroškem so sodelovali še Koronarni klub Mislinjske doline, Športno-rekreativno društvo Mislinja, folklorna skupina Majsterski, Planinsko društvo Mislinja, Koroško društvo za boj proti raku, Hospic in Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

Sodelavke OE NIJZ Ravne smo z najmlajšimi udeleženci izdelovale vetrnice in lepe misli. Podučile smo jih o škodljivih vplivih sonca na naše zdravje in kako se pred soncem primerno zaščititi, nato pa so si otroci lahko na kape s ščitnikom narisali motive na temo zaščite pred soncem. Pripravile smo tudi gibalni SOPA poligon, kjer so se otroci pomerili v gibalnih spretnostih (velika kolebnica, mavrično padalo, premagovanje ovir,…). Na dogodku je potekala predstavitev državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki - Programa Svit, za obiskovalce pa so bile na voljo še brezplačne meritve holesterola, krvnega sladkorja in krvnega tlaka s svetovanjem za (bolj) zdrav življenjski slog.

Ker je bila v četrtek glavna tema dogodka gibanje, so potekale različne aktivnosti, in sicer 6-minutni test hoje, pohod po Štrekni, prikaz GIO vadbe, nordijska hoja, vaje za odpravljanje bolečin v križu in vaje za dobro držo, na voljo so bile meritve analize telesne sestave, obiskovalci pa so se lahko udeležili tudi predavanja dietetičarke z naslovom »Različni načini prehranjevanja«.

Dogodek se je zaključil v popoldanskem času s predajo avtomobila za prevoze starejših (Mislinjčan), nastopom skupine Aire flamenko ter folklorne skupine Majsterski.

V petek so v okviru Dnevov zdravja potekale aktivnosti z naslovom »Zdrava, uravnotežena in lokalno pridelana hrana«. Na ploščadi PC Lopan so se predstavili Društvo kmetic Mislinjske doline, Turistično društvo Mislinja in zeliščarji iz Društva upokojencev Mislinja ter lokalni ponudniki hrane.

Sodelavke OE NIJZ Ravne smo za obiskovalce ponovno pripravile SOPA poligon, tokrat v sodelovanju s policistom iz Policijske postaje Slovenj Gradec. Na poligonu smo s pomočjo očal za simulacijo različnih stopenj opitosti osveščali o tveganjih, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola. Ob uporabi simulacijskih očal so morali obiskovalci opraviti različne naloge, npr. sestaviti piramido iz papirnatih kozarcev, prehoditi poligon in pri tem polagati žogico na vrh stožcev, hoditi po ravni črti in si podajati penasto žogo. Ob premagovanju tovrstnih ovir in sočasni uporabi simulacijskih očal je mogoče nazorno prikazati negativen vpliv alkohola na motorične sposobnosti posameznika. Policist je pri tistih obiskovalcih, ki so to želeli, opravil tudi preizkus alkoholiziranosti ( t. i. alkotest). Obiskovalci so prejeli promocijski material projekta SOPA in informativno gradivo o tveganjih in škodljivih učinkih, ki jih prinaša čezmerno pitje alkohola, tako za zdravje posameznika kot tudi z vidika prometne varnosti. Namen izvedbe poligona je bilo spodbujanje kritičnega odnosa do alkohola v prometu.

Tekom dneva je potekala kuhinja na prostem, kjer so obiskovalci lahko poskusili zdravo, uravnoteženo in lokalno pridelano hrano različnih ponudnikov. Najmlajši obiskovalci iz vrtca so si pripravili zdrav prigrizek - zelenjavna nabodala. Tudi ta dan so potekale meritve analize telesne sestave, odvilo se je predavanje o različnih načinih prehranjevanja in prikaz tehnik sproščanja v naravi. Taborniki so za mlajše obiskovalce pripravili iskanje zaklada, podjetniki pa so sedli za okroglo mizo in razpravljali na temo zaposlovanja invalidov. Oba dneva so si obiskovalci z gibanjem lahko »prislužili« še osvežilen in zdrav smuti, pripravljen iz svežega sadja ter zmešan s pomočjo posebej prilagojenega kolesa.

Na dogodku smo se zbrali različni deležniki s področja zdravja, preventive in skrbi za zdrav življenjski slog. Obiskovalcem smo skupaj ponudili veliko informacij in praktičnih nasvetov za boljše zdravje, naloga vsakega posameznika pa je, da jih uporabi v vsakdanjem življenju.

Slike z dogodka so dostopne na naslednji povezavi.