Z znanjem do boljšega zdravja

Dišiš mi po pomladi

02. 06. 2016
Tradicionalna regijska prireditev »Dišiš mi po pomladi« poteka vsako leto v mesecu maju, ob zaključku likovnega natečaja »Moj dom, moja družina – brez cigaretnega dima«, ob 31. maju - Svetovnem dnevu brez tobaka ter zaključku zdravstveno vzgojne akcije "Slovesna obljuba" za šolsko leto 2015/2016. Organizatorja sta Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota in Pomursko društvo za boj proti raku, letos pa je bila šola gostiteljica OŠ Stročja vas. Prireditev je potekala v četrtek, 2. junija .

U uvodnem delu  prireditve so se predstavili učenci in mentorji OŠ Stročja vas s pestrim kulturnim programom in ustvarili zelo prijetno vzdušje. Ravnateljica  OŠ  Stročja vas,  ga. Mateja Leskovar Polanič je predstavila film nastal ob   50. obletnici šole.  V nadaljevanju,    v uradnem  delu,  so bila  podeljena priznanja in nagrade šolam, ki so sodelovale v  aktivnostih  Nacionalnega inštituta za javno zdravje  (NIJZ)  in Pomurskega društva za boj proti raku na področju promocije nekajenja med mladimi .

Natečaj »Moj dom, moja družina – brez cigaretnega dima«

Nacionalni inštitut za javno zdravje  OE Murska Sobota in Pomursko društvo za boj proti raku sta v soorganizaciji  pripravila zdravstveno vzgojno aktivnost na temo spodbujanja nekajenja med mladostniki.  Ciljna skupina likovnega  natečaja »Moj dom, moja družina – brez cigaretnega dima «  so bili učenci  5.- 9.  razreda  pomurskih osnovnih šol. 

Na natečaju je sodelovalo 72 učencev iz  12  pomurskih osnovnih šol. Pri delu z učenci je sodelovalo 14 mentorjev. Pohvale, nagrade in priznanja je v imenu NIJZ  podelila  vodja  Oddelka za nenalezljive bolezni  NIJZ OE Murska Sobota,  Tatjana Krajnc-Nikolić, dr. med.  spec, MScPH (UK).

Nagrajenke:

3. mesto    Melani Fekonja, 7.a , OŠ Apače, mentorica: Renata Sporn

2. mesto    Mihaela Sobočan, 5.r. OŠ  Franceta Prešerna, Črenšovci, mentor: Elvir Denić

1. mesto    Minea Gumilar in Martina Steyer , 7.a, OŠ Radenci, mentorica: Renata Sporn

 

»Slovesna obljuba«  šolsko leto 2015/16, Pomursko društvo za boj proti raku

V tem šolskem letu je v akciji Zveze slovenskih društev za boj proti raku pod imenom  »Slovesna obljuba«, kjer so obljubili, da ne bodo prižgali prve cigarete,  sodelovalo  21    pomurskih osnovnih šol.  Glavno nagrado, izlet v Gardaland je izžrebanim učencem  podarila Zveza slovenskih društev za boj proti raku.  Našim pomurskim šolarjem  pa je  predsednica Pomurskega  društva za boj proti raku, prim. mag. Branislava Belović, dr. med. v imenu društva   podarila pohvalo  in simbolično darilo…