Z znanjem do boljšega zdravja

Delta bolj nalezljiva od drugih različic virusa SARS-CoV-2

01. 07. 2021
Številne različice virusa SARS-CoV-2 se zelo hitro širijo po vsem svetu, določene med njimi so skrb vzbujajoče in zahtevajo takojšen odziv ter ustrezno ukrepanje.

Na podlagi do sedaj pridobljenih podatkov je različica Delta še bolj nalezljiva od drugih različic virusa SARS-CoV-2. Prve ocene s strani Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni kažejo, da bo ta različica do konca avgusta 2021 predstavljala 90 % vseh okužb z virusom SARS-CoV-2 na območju EU. Velika verjetnost je, da se bo širila predvsem med mladimi in ostalimi, ki še niso bili cepljeni.

Zaskrbljujoče je predvsem dejstvo, da različica Delta lahko okuži tudi posameznike, ki so že prejeli prvi odmerek odobrenih cepiv proti covidu-19, pri katerih se cepljenje opravi z dvema odmerkoma. Spodbudno pa je, da tisti, ki so polno cepljeni, razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici. Nobeno cepivo ne zagotavlja 100 % zaščite, vendar pa cepljenje proti covidu-19 močno zniža tveganje za težji potek bolezni oziroma hospitalizacijo (polno cepljenje v 96 % ščiti pred hospitalizacijo). 

Po trenutno dostopnih podatkih različica Delta prav tako ne povzroča porasta števila ponovnih okužb pri tistih posameznikih, ki so okužbo s SARS-CoV-2 že preboleli.

Še vedno je precej oseb, pri katerih je prisotno tveganje za težji potek bolezni covid-19, zato še naprej poudarjamo in izpostavljamo doslednost pri spoštovanju zaščitnih ukrepov in pomen cepljenja kot ključna dejavnika za omejitev širjenja okužb in zaščito tistih, ki to najbolj potrebujejo.