Z znanjem do boljšega zdravja

DAN ZDRAVJA v občini Prevalje

22. 09. 2017
V sredo, 6. septembra 2017, je v okviru Jesenskih srečanj na Prevaljah že tradicionalno v Družbenem domu Prevalje potekal Dan zdravja, na katerem smo sodelovali tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) Območna enota Ravne na Koroškem. Na letošnjih enaintridesetih Jesenskih srečanjih zapored so se predstavile tudi nekatere nevladne organizacije in javni zavodi.

Med aktivnostmi, ki so se odvijale v sklopu Dneva zdravja so bile meritve krvnega sladkorja, holesterola in krvnega tlaka, z namenom spodbujanja zgodnjega odkrivanja tveganja za razvoj srčno žilnih bolezni. Obiskovalci so se lahko na dogodku seznanili tudi s presejalnim programom SVIT in njihovim modelom debelega črevesa z bolezenskimi spremembami, z namenom boljše predstavitve in poučevanja. V sklopu predstavitve programa SVIT je sodeloval tudi sodelavec NIJZ OE Ravne, ki je obiskovalcem predstavil nekaj dejstev v zvezi s  programom ter Jože Pratnekar, ambasador programa SVIT, ki je predstavil svojo osebno izpoved povezano z omenjenim programom.  V sklopu aktivnosti  je bil organiziran tudi dogodek Ali znamo pomagati v nesreči, ki je prikazoval ukrepe prve pomoči ob neki nesreči.

Za popestritev programa je poskrbela Petra Majdič, ki je poudarila pomen telesne aktivnosti in obiskovalcem predstavila vaje za krepitev telesa in stabilnosti, v popoldanskih urah pa se je skupaj z občani odpravila na vodeni pohod v nordijski hoji. V popoldanskih urah se je na Športnem stadionu Ugasle peči pod vodstvom Saše Horvat odvijal tudi test hoje, ki je obiskovalcem omogočal vpogled v njihovo telesno zmogljivost.