Z znanjem do boljšega zdravja

Dan zdravja v občini Mežica

10. 10. 2018
V občini Mežica se je dne 6. septembra 2018 odvijal Dan zdravja katerega smo se udeležili tudi zaposleni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Območne enote Ravne na Koroškem. Dan zdravja je potekal v okviru vzpodbujanja in ozaveščenosti o zdravem in aktivnem življenjskem slogu. Aktivno so v sklopu Dneva zdravja sodelovali učenci in otroci Osnovne šole Mežica in vrtca Mežica.

Na dogodku so sodelovala številna društva in organizacije s prikazom kako pravilno, učinkovito in pravočasno skrbeti za lastno zdravje. Med aktivnostmi se je izvajala meritev krvnega sladkorja in holesterola, predstavniki presejalnega programa SVIT so s pomočjo modela debelega črevesa prikazali, kaj je rak debelega črevesa, kje se razvija in kako se preventivno obnašati ter ukrepati ob sumu nanj. V sklopu Dneva zdravja so nam društva z jutranjo telovadbo prikazala stalno uživanje zdravega in aktivnega življenja.

Na dnevu zdravja smo zaposleni z Nacionalnega inštituta za javno zdravje sodelovali z več različnimi delavnicami. Sodelavec, aktiven na presejalnem programu SVIT, je obiskovalcem na modelu prereza debelega črevesa prikazal posamezne stadije raka ter jih seznanil z delovanjem in ukrepanjem programa SVIT. Ker so različne oblike raka pogosto povezane tudi s tveganim in škodljivim pitjem alkohola, smo odraslim obiskovalcem predstavljali pristop SOPA, ki naslavlja alkoholno problematiko- več informacij o pristopu lahko najdete na spletni strani https://www.sopa.si  Skupaj smo za naše najmlajše obiskovalce pripravili gibalni poligon z raznimi športnimi elementi in pripomočki, na katerem so lahko otroci preizkusili svoje sposobnosti plezanja, skakanja in razvijali splošno motoriko. Otroci so uspešno krog za krogom premagovali težavnost poligona.

Zaposleni na NIJZ OE Ravne na Koroškem se zavedamo, da otroci z odraščanjem in rastjo potrebujejo večje količine vitaminov in mineralov, zato smo s pomočjo izdelanih modelov zelenjave želeli in tudi uspešno predstavili varno in zdravo prehrano, ki je še vedno velik problem v prehrani otrok. Z delavnico, na kateri so si otroci z našo pomočjo lahko ustvarili modelček zelenjave, smo opozorili na pomanjkljiv vnos snovi, ki so potrebne za pravilno delovanje našega telesa. Tako so spoznali pomemben vpliv vitaminov, vlaknin, mineralov, antioksidantov in številnih drugih rastlinskih snovi na naše telo. Poudarili smo velik pomen vsakodnevnega uživanja zelenjave ter izkoriščanje velikih možnosti uživanja sezonsko pridelane zelenjave, zato smo izbrali zelenjavo, ki uspešno raste na vseh slovenskih vrtovih. S pisano paleto barv, poudarkom na videzu smo dosegli odličen vpliv na otroke, ki so si z veseljem izdelali več različnih modelčkov zelenjave. Seznanili smo jih z možnostjo širše uporabe zelenjave pri čemer nam je pomagalo društvo, ki je izdelovalo sokove iz sveže zelenjave in sadja. Pri tem pa tudi nismo pozabili na pomen osebne higiene, predvsem doslednega in pravilnega umivanja rok ter temeljitega pranja zelenjave.