Z znanjem do boljšega zdravja

Dan za zdravje v občini Črna na Koroškem

13. 04. 2017
Svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, letos usmerjamo v prepoznavanje, obravnavo in obvladovanje depresije v vseh življenjskih obdobjih.

Čeprav radi poudarjamo, da je zdravje največja vrednota, je na žalost tako, da prevečkrat za svoje zdravje (po)skrbimo šele, ko zbolimo. 

Naša  obeležitev dneva zdravja v Črni na Koroškem, ki smo jo 6. aprila s skupnimi prizadevanj izvajali  Občina Črna, nevladne organizacije v občini, Korociv- Koroško regionalno stičišče nevladnih organizacij, Zdravstveni dom Ravne na Koroškem, Osnovna šola Črna skupaj z vrtcem Kralj Matjaž in  Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Koroškem, pa je bila usmerjena širše.

V Kulturnem domu Črna na Koroškem smo delali  za zdravje vseh nas, dogodek pa naslovili Dan za zdravje.

Zdravje posameznika je povezano s številnimi dejavniki, ki jih imenujemo determinante zdravja. Na nekatere dejavnike, kot so npr. spol, starost, genetika, ne moremo neposredno vplivati, na druge lahko. Življenjski slog, kot ena od pomembnih determinant, lahko spodbuja boljše zdravje, lahko pa vodi tudi v razvoj bolezni.

Življenjski slog pomeni, npr., kaj in koliko jemo, koliko se gibljemo, in razvade, ki jih imamo – kajenje, pitje alkohola idr. Za zdravje sta pomembna tudi naš način razmišljanja in delovanja ter način spopadanja s stresom. Na življenjski slog vplivajo tudi naša izobrazba, možnost zaposlitve in finančno –premoženjsko stanje.

Za zdravje vsakega je pomembno, da ni izoliran posameznik v okolju, kjer živi, pač pa, da se lahko vključuje v različne interesne mreže, ki predstavljajo okolje za družbeno pomoč in podporo. Življenjskega okolja ne oblikujejo le osebne izbire posameznika, kajti na mnoge dejavnike ne moremo vplivati sami. Pomembno vlogo imata okolje in družba, v kateri živimo, delamo, se igramo, ljubimo, staramo… Kot posamezniki se lažje odločamo za zdrave izbire, če jih okolje omogoča in spodbuja.

V avli Kulturnega doma so od 16. ure dalje potekale številne aktivnosti in dejavnosti za občane, prav vsem pa je bila skupna tematika skrb za zdravje in zdrav načina življenja.  Člani Društva diabetikov so izvajali meritve krvnega sladkorja, holesterola in krvnega tlaka. Zdravstveni dom  Ravne je predstavljal referenčno ambulanto in preventivne CINDI programe, omogočili pa so tudi merjenje venskega pretoka.

Na stojnicah zdravja sta se vzporedno predstavljala tudi Medgeneracijski center Črna - Maja in Tara  sta pripravili  zdrave sadno- zelenjavne napitke ter okusne presne sladice, in Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne. Slednji je po vzoru delavnice Igrajmo se zdravje, tokrat pod taktirko  Lovra Milerja,  pripravil kulinarične delavnice za otroke in tiste malo večje, ki so lahko svojo kuharsko ustvarjalnost preizkusili v pripravi sadnih nabodal, zdravih obloženih kruhkov, sadnih, zelenjavnih in mlečnih  napitkov, poskušali pa so lahko tudi užitno cvetje, ki ga naši pomladni travniki že radodarno ponujajo.

Na ogled je bilo tudi veliko promocijskega materiala.

Stojnice in delavnice so bile aktivne vse do pol devete ure zvečer.

 

Pred Kulturnim domom smo si lahko v okviru programa Svit od blizu ogledali model debelega črevesa in izvedeli marsikaj zanimivega in koristnega. Urška Kompan je bila na voljo, da nas je pobližje seznanila z nordijsko hojo kot eno izmed aktivnih oblik zdravega načina življenja.

Program, ki ga je odlično povezovala Vesna Burjak, se je pričel ob 18. uri. Uvodno besedo je imela županja Občine Črna, magistrica Romana Lesjak. Neda Hudopisk, vodja območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje nam je povedala, da je projekt Zdravje v občini nov vir informacij o ključnih kazalnikih zdravja v slovenskem prostoru, ki ga pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z drugimi organizacijami. Je velika priložnost, da izboljšamo zdravje tudi v naši občini, predvsem s skupnostnimi pristopi usklajenega sodelovanja na različnih področjih. Ker veliko aktivnosti v lokalnih skupnostih, tudi v Črni, že poteka, je zelo pomembno, da ljudje vedo kaj se dogaja v njihovi bližini.

Na odru Kulturnega doma so se s svojimi aktivnostmi predstavili otroci iz vrtca Kralj Matjaž s fit pedagogiko, učenci in učitelji Osnovne šole Črna s Peš busom, projektom Zdrav dih za navdih ter Fitkoti ( ti so med predstavitvami poskrbeli tudi, da smo se vsi skupaj dobro razgibali), KOROCIV s načrtom aktivnosti, Urška Kompan in Maja Pečovnik z aerobiko, Ana Carolina Roženičnik in Saša Voler  s temperamentno Zumbo, plesna skupina gospe Katje Srebre z Bachovimi cvetnimi plesi ter  Koronarni klub Mežiške doline s temeljnimi postopki oživljanja s pomočjo avtomatskega zunanjega defibrilatorja.

Ker slika pove več kot tisoč besed, si lahko foto utrinke z dogodka ogledate v FOTOGALERIJI

Vse udeležence Dneva za zdravje, ki na samem dogodku niste izpolnili in oddali vaše evalvacije, vljudno prosimo, da izpolnite ANONIMNI SPLETNI VPRAŠALNIK o vaših vtisih in predlogih za naprej. 

Dogodek je bil posvečen tudi Dnevu zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila in je v letošnjem letu poseben poudarek namenil depresiji. Več o tem si lahko preberete na TUKAJ , kjer na koncu prispevka najdete tudi izobraževalni video o depresiji.

Vire pomoči v primeru duševne stiske, ki so na voljo na Koroškem, najdete na naslednji povezavi.