Z znanjem do boljšega zdravja

Dan za zdravje in dan za spremembe v Črni na Koroškem

09. 04. 2019

V pomladni dan smo šli

z veseljem in s prijatelji,

plezat na goro, pisan grad,

s kolebnico živahno poskakovat,

za žogo se podit,

pod mavrico se skrit,

pa spreminjat železne navade

in slabe,  zakoreninjene razvade,

lepe misli smo delili,

se s palačinkami mastili…

 

Vse to in še mnogo se zgodi,

ko zdrave spremembe se obeleži -

v Črni na Koroškem, 6. aprila 2019.

 

Tako je, sobota je bila dan, ko smo po stari, preizkušeni navadi zopet združili moči Občina Črna na Koroškem, Koroško regionalno stičišče nevladnih organizacij (Korociv), Osnovna šola Črna na Koroškem, Vrtec kralj Matjaž Črna na Koroškem, Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, Zdravstveni dom Ravne na Koroškem – Zdravstveno vzgojni center Ravne na Koroškem, Nogometni klub Peca, Društvo diabetikov, Planinsko društvo Črna in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) OE Ravne. Da povemo zopet in znova, kako pomembno je zdravje in kako prav je, da se stvari spreminjajo.

FOTOUTRINKE najdete na naslednji povezavi

Kot se spodobi, smo dan začeli z zdravim zajtrkom v centru Črne in nadaljevali s predstavitvijo poteka Dneva za zdravje, zbrane pa je pozdravil in nagovoril tudi ultramaratonec Bogomir Dolenec, ki teče v dobrodelne namene.  Udeleženci so se nato porazdelili na različne lokacije, kjer so od 9. do 13. ure potekale aktivnosti. 

Osrednji prostor dogajanja  je bil na stadionu, aktivnosti pa so bile namenjene vsem krajanom, predvsem pa predšolskim otrokom in šolarjem, ter njihovim družinam. Udeleženci so si lahko izmerili krvni sladkor, se preizkusili v testu hoje, nogometnih spretnostih, vadbi na različnih postajah in poligonu, hoji z hoduljami, plezanju, vlečenju vrvi, skakanju s kolebnico ali pa izdelovali različne EKO izdelke (mila, kopel, balzam za ustnice,…) in nakupovalne torbe/vrečke iz starih ponošenih majic, najmlajši pa so si čas krajšali na napihljivem igralu.

Kamenček v mozaik je dodala tudi območna enota NIJZ Ravne na Koroškem - na stojnicah smo predstavili različna področja našega dela in dejavnosti na temo Čas za spremembe in povabili obiskovalce, da tudi sami zapišejo ali narišejo svojo misel o spremembah.  Seveda ni manjkala tudi igra Srečna dolina, ki na zanimiv in poučen način pouči igralce o povezanosti Mežiške doline s svincem in z ukrepi za varovanje in krepitev lastnega zdravja v tem okolju.

Dogajanje je bilo razširjeno tudi na druge lokacije, kjer so z zanimivimi aktivnostmi prav tako opozarjali na pomen zdravja in pozitivnih sprememb; učenci so pred šolo uredili šolski EKO vrt in skalnjak, obnovili so tablice z imeni rastlin in smerokaz pred šolo, izdelali so drevo podnebnih sprememb in stenčas. V okolici Črne pa je potekalo tudi odkrivanje črnih eko  točk in čiščenje le teh.

V zaključnem delu prireditve smo sodelujočim razdelili kar lep kupček zdravih palačink, ki smo jih za ta dogodek začele pripravljati že zgodaj zjutraj. Predpasnike smo družno zavezale zaposlene iz CUDV in NIJZ in v kuhinji centra pripravile zdrave palačinke iz pirine in ajdove moke, nadevane z okusnim namazom iz borovničeve marmelade in kisle smetane.  Sestavine spadajo v okvir varovalne prehrane, ki jo narekuje izpostavljenost svincu v zgornji Mežiški dolini - hrana, ki vsebuje železo, kalcij in vitamin C namreč znižuje možnost vezave svinca v telesu. Pa še slastni zaključek lepega dopoldneva so!

Za konec pa misel velikega človeka in misleca, ki nagovarja k temu, da smo le mi sami odgovorni za spremembe -  če spremenimo sebe, lahko spreminjamo tudi svet.

»Bodite tista sprememba, za katero si želite, da bi obarvala svet.«

Mahatma Gandhi