Z znanjem do boljšega zdravja

Dan brez alkohola 2020

25. 09. 2020
V sklopu projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola - letos po regijah že drugič obeležujemo Dan brez alkohola. Tradicionalno želimo dogodke pripraviti v pomladnih mesecih, a smo letos zaradi aktualne epidemiološke situacije ljubljanski dogodek ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov izvedli 18. septembra.

Dogodek smo pridružili aktivnostim ob Dnevu za spremembe in v sodelovanju s ŠENTom – Dnevni center Ljubljana, Društvom za zdravje srca in ožilja,  Mestno zvezo prijateljev mladine Ljubljana, Škofijsko Karitas Ljubljana, Društvom paraplegikov ljubljanske pokrajine in Socialno aktivacijo v Ljubljani, ob medijski podpori Radia Ognjišče pripravili tudi obeležitev Dneva brez alkohola. Skupaj smo javnosti približali teme, ki so glede na vse razpoložljive podatke in znane posledice, zagotovo del slovenske družbe, o kateri je treba odkrito spregovoriti, še posebej v času epidemije koronavirusa, ko se posamezniki v stiski še pogosteje odločajo za tvegana vedenja.

Na dogodku smo se pogovarjali o zdravem življenjskem slogu, problematiki pitja alkohola v slovenski družbi, predstavili smo zdrave alternative in načine, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola, nudili pa smo tudi informacije o virih pomoči v ljubljanski regiji.

Na obeležitvi Dneva brez alkohola in Dneva za spremembe, ki smo ga izvedli 18. 9. 2020 v Ljubljani so sodelavci ŠENT DC Ljubljana in Socialne aktivacije s pohodom opozarjali na pomen gibanja za boljše fizično in psihično počutje. Svoje varovance so po Poti spominov in tovarištva popeljali do stojnic in pripravljenih aktivnosti, ter jih motivirali za sodelovanje v zastavljenem programu. Na stojnicah Mestne zveze prijateljev mladine Ljubljana in Škofijske Karitas Ljubljana so udeleženci ustvarjali in brali sporočila za boljši svet, izpolnjevali križanko na temo tveganega in škodljivega pitja alkohola, reševali rebus… Pri Društvu za zdravje srca in ožilja smo si lahko izmerili tlak in saturacijo kisika v krvi, dva pomembna kazalnika zdravja. Predstavnik Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine pa je z udeleženci spregovoril o lastnih izkušnjah. Ves čas smo z gradivi, igro »Spomin« in poligonom ter očali za simulacijo opitosti vse navzoče nagovarjali tudi člani ekipe projekta SOPA in sodelavci Delovne skupine za nenalezljive bolezni Območne enote Ljubljana na Nacionalnem inštitut za javne zdravje. Tako smo promovirali pristop, motivirali udeležence za vključitev, opozarjali na breme ter posledice tveganega in škodljivega pitja alkohola ter hkrati izpostavljali prednosti zdravih odločitev.

Medijsko je z oddajami, najavami in kvizi naš dogodek podprl Radio Ognjišče, prispevek pa so za poročila pripravili tudi na TV Slovenija.

Odnos do pitja alkohola v Sloveniji je potrebno nagovarjati celovito in sistematično, če želimo dolgoročno doseči rezultate in vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji. Skupaj nam bo to tudi uspelo.