Z znanjem do boljšega zdravja

Dan brez alkohola

16. 04. 2019
V petek, 12. aprila 2019 je v Športni dvorani Kočevje, potem, ko nas je dež pregnal z glavnega trga, potekal dogodek za obeležitev Svetovnega dneva zdravja in Dneva brez alkohola. Slednjega obeležujemo v okviru projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, saj želimo javnosti približati naša prizadevanja na tem področju in predstaviti aktivnosti, ki jih izvajamo tudi na Območni enoti Ljubljana Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Kočevje, Občino Kočevje, Društvom za zdravje srca in ožilja,  ŠENTom – Dnevni center Kočevje, Mestno zvezo prijateljev mladine Ljubljana, Škofijsko karitas Ljubljana in Novo mesto ter Župnijsko karitas Fara pri Kočevju, Športni društvom Partizan Vič, Uradom za delo Kočevje, Rdečim Križem – Območnim združenjem Kočevje ob znatni podpori Radia Univox smo na obeležitvi Svetovnega dneva zdravja in Dneva brez alkohola združili moči ter skušali javnosti približati teme, ki so glede na vse razpoložljive statistike in znane posledice, zagotovo del slovenske družbe, o kateri je treba odkrito govoriti.

Dogodek smo tako namenili pogovoru o zdravem življenjskem slogu, problematiki pitja alkohola v slovenski družbi, predstavili smo zdrave alternative in načine, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola, nudili pa smo tudi informacije o virih pomoči v ljubljanski regiji.

Dogodki Dan brez alkohola se v aprilu sicer odvijajo v osmih različnih regijah po Sloveniji in so namenjeni osveščanju javnosti o projektu SOPA ter o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola. Začeti želimo pogovor o opuščanju nezdravih življenjskih navad ter nuditi oporo pri zdravih življenjskih izbirah v našem vsakdanu.

Na obeležitvi Svetovnega dneva zdravja in Dneva brez alkohola v Kočevju sta nas pozdravila in z udeleženci spregovorila tudi župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič ter ambasador akcije 40 dni brez alkohola in novinar RTV Slovenija Igor E. Bergant.

Na dogodku so s stojnicami pomen zdravega življenjskega sloga izpostavljali strokovnjaki Zdravstvenega doma Kočevje in svetovali glede ustnega zdravja, prehrane in gibanja. Udeleženci so pri njih lahko opravili tudi meritev krvnega tlaka in sladkorja. Poleg omenjenega so se predstavile v pristop SOPA vključene nevladne organizacije in Zavod RS za zaposlovanje. Na stojnicah ŠENT in Mestne zveze prijateljev mladine Ljubljana so udeleženci ustvarjali mandale in sporočila za boljši svet, pri Društvu za zdravje srca in ožilja smo si lahko izmerili tlak in prožnost žil, ter se sprehodili skozi model žile, pri Karitas so udeleženci lahko spregovorili o pomenu družine in si delili lepe misli, Športno društvo Partizan Vič pa je pripravilo poligon, skozi katerega so se udeleženci podali z očali za simulacijo opitosti. Na dogodku je bila prisotna tudi ekipa programa Svit z napihljivim modelom debelega črevesa, ki je udeležence spodbujala k udeležbi oz. odzivu na vabilo v program. Za popestritev programa je reševalna ekipa ZD Kočevje ob pomoči šolske ekipe Rdečega križa izvedla prikaz posredovanja ob več poškodovanih zaradi udara strele in tako poskrbela za prijeten dvig adrenalina.

Vzporedno z dogajanjem v Športni dvorani Kočevje so strokovnjaki NIJZ in ZD Kočevje obiskali Vrtec Stara Cerkev in Občino Osilnica. V vrtcu je potekalo svetovanje glede zdrave prehrane, v Občini Osilnica pa smo se spoznali z novo županjo gospo Alenko Kovač in iskali možnosti ter priložnosti za skupno sodelovanje na področju promocije zdravja.

Ves čas smo z gradivi in kolesom zdravja vse navzoče nagovarjali tudi člani ekipe projekta SOPA, ki je promovirala pristop, motivirala udeležence za vključitev, opozarjala na breme ter posledice tveganega in škodljivega pitja alkohola ter hkrati izpostavljala prednosti zdravih odločitev.

Odnos do pitja alkohola v Sloveniji je torej potrebno nagovarjati celovito in sistematično, če želimo dolgoročno doseči rezultate in vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v Sloveniji. SOPA v tem smislu povezuje in združuje preko 600 strokovnjakov in izvajalcev iz zdravstvenega, socialnega sektorja, kot predstavnike nevladnih organizacij, zavoda za zaposlovanje, občin, policije. Trenutno na terenu v 18 lokalnih okoljih že poteka pilotni pristop SOPA.

Zvočni posnetek radia Univox je dostopen na naslednji povezavi.

Več informacij:

Rok Zaletel, NIJZ OE Ljubljana (rok.zaletel@nijz.si, 031 689 690). 

www.sopa.si