Cepljenje - za splošno javnost

Cepljenje proti gripi v sezoni 2020/2021

13. 10. 2020
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pričenjamo z izvajanjem cepljenja proti gripi v ambulantah območnih enot v ponedeljek, 19. oktobra 2020. Letos je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se čim več ljudi zaščiti pred gripo s cepljenjem, še posebej to velja za skupine, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila: ostanemo doma, če zbolimo in bi lahko imeli gripo, temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju/kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje. Cepljenje proti gripi je koristno, saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo.

Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težji potek ali zaplete gripe:

  • za kronične bolnike,
  • osebe, stare 65 let in več,
  • majhne otroke (od 6 mesecev do 23 mesecev starosti),
  • nosečnice
  • ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥40).

Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe.

Cepljenje proti gripi opravite pri vašem izbranem osebnem zdravniku. Če to ni možno, se lahko cepite pri katerem koli drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti, ki cepljenje izvaja, oziroma v ambulanti na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ambulante OE NIJZ bodo letos cepljenje izvajale v omejenem obsegu. V trenutni epidemiološki situaciji je prioriteta dela epidemiološke službe izvajanje epidemioloških poizvedovanj pri osebah s potrjeno okužbo z novim koronavirusom.

 

CEPLJENJE PROTI GRIPI V ČASU COVID-19 JE VARNO

Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb covid-19 bo potek dela na območnih enotah NIJZ organiziran nekoliko drugače kot doslej.

Za cepljenje se je potrebno predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu.

Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče.

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba  kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote NIJZ.

 

Informacije o naročanju in terminih za ostala cepljenja so na voljo na naslednji povezavi.