Z znanjem do boljšega zdravja

Cepljenje proti gripi na Koroškem

14. 10. 2016
Na Koroškem se je v tem tednu že začelo cepljenje proti gripi. Cepljenje izvajamo v ambulanti Območne enote Ravne Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), cepili pa bodo tudi izbrani zdravniki v zdravstvenih domovih in zasebnih ambulantah, kot tudi ambulantah v domovih za starejše občane.

Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti) in nosečnice. Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.              

Najbolj ogroženim skupinam prebivalstva – otrokom s kroničnimi boleznimi in kroničnim bolnikom, starejšim od 65 let – bo tudi letos sredstva za cepivo prispeval Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato bodo za cepljenje plačali 7 EUR. Cena cepljenja za druge skupine prebivalstva znaša 12 EUR.

Ambulanta za cepljenje na  NIJZ OE Ravne obratuje vsak torek, četrtek in petek do 7. do 10. ure, enkrat tedensko pa tudi popoldne.

Za cepljenje se je potrebno predhodno naročiti na telefonsko številko 02 8705 608; za naročilo termina za cepljenja smo dosegljivi vsak dan od 11. do 14. ure. Na cepljenje obvezno prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja.

Sočasno s cepljenjem proti gripi pa priporočamo tudi cepljenje proti pnevmokoku/sl/pnevmokokne-okuzbe, ki je še posebej priporočljivo za ljudi, pri katerih je zaradi starosti ali bolezni večje tveganje, da bi zboleli za pljučnico.

Od letos spomladi je tudi v Sloveniji na voljo cepivo proti pasavcu (herpes zostru), ki zmanjšuje tveganje za razvoj pasavca in dolgotrajne bolečine (postherpetične nevralgije), ki jo bolezen lahko povzroča. Cepljenje je priporočljivo za osebe stare 60 let in več.