Z znanjem do boljšega zdravja

Center za preprečevanje odvisnosti Maribor med epidemijo COVID-19

18. 05. 2020
Center za preprečevanje odvisnosti Maribor je javni verificiran socialno varstveni program, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Program je namenjen vsem, ki imajo težave z eksperimentiranjem in zasvojenostjo od prepovedanih drog in njihovim najbližjim. Uporabnikom nudimo anonimno in brezplačno svetovanje. Cilj programa je doseganje abstinence in oblikovanje zdravega življenjskega sloga. Oseba, ki je vključena v program, ostane integrirana v svojem okolju in ne prekine zanjo pomembnih socialnih stikov kot so družina, šola, služba.

Delo v času epidemije SARS-COV-2 tudi za naš center predstavlja svojevrsten izziv. Center za preprečevanje odvisnosti Maribor je prilagodil svoje delo novim razmeram. Dnevni in sprejemni centri so sicer zaprti, vendar smo svetovalci uporabnikom na voljo prek telefonov, e-pošte, različnih video povezav. Na ta način smo dosegljivi našim uporabnikom in vsem, ki imajo težave ali zgolj potrebujejo informacije, prvo socialno pomoč, nasvet, podporo.

Zavedamo se težav s katerimi se soočajo naši uporabniki in člani njihovih družin. Po eni strani so to večja zaskrbljenost, negotovost, strah pred prihodnostjo, tesnoba/anksioznost in tudi depresivnost (kar se je pokazalo tudi v poročilu NIJZ; Pregled stanja: vpliv pandemije covid-19 na storitve obravnave in pomoči uporabnikom drog ter na trg drog v Sloveniji, ki je dostopno na naslednji povezavi). Po drugi strani so to finančne in socialne težave. Za nekatere naše uporabnike se je  reintegracija ustavila ter preložila za nedoločen čas.

Zavedamo se, da stiki preko telefona in e-pošte ne morejo v celoti nadomestiti osebnega stika. Uporabniki se prek telefona pogovarjajo težje, razgovori so drugačni. Se pa v teh okoliščinah vsi prilagajamo, učimo, poskušamo ostati mirni in optimistični. Pri tem nam sodobna tehnologija lahko precej pomaga in olajša delo.

V luči umirjanja epidemije in sproščanja ukrepov se nadejamo, da se v najkrajšem času vidimo na razgovorih pri nas na Centru za preprečevanje odvisnosti.  Pri tem bomo seveda upoštevali navodila in priporočila za varno izvajanje naše dejavnosti. 

Za informacije, podporo  in nasvete  smo dosegljivi preko telefona  in emaila:

e-mail: info.cpo@nijz.si
GSM: 031 744 494
Dosegljivi smo  ponedeljek - petek:  8.00 - 16.00

Iskreno se vam zahvaljujemo za vašo potrpežljivost. Prosimo za razumevanje ter dobro sodelovanje še naprej.

V želji, da ostanete zdravi  vas lepo pozdravljamo.

Center za preprečevanje odvisnosti Maribor, NIJZ OE Maribor