Z znanjem do boljšega zdravja

Bolezni dlani, podplatov in ust

29. 06. 2015
Iz vrtcev v celjski regiji dobivamo vprašanja v zvezi z ukrepanjem pri otrocih z boleznijo dlani, podplatov in ust. Gre za virusno bolezen otrok, ki se pojavlja predvsem pri otrocih, mlajših od 5 let.

Čas od okužbe do izbruha bolezni (inkubacijska doba) je običajno od 4 do 6 dni. Okužen otrok, ko je na videz še zdrav, že izloča virus, zato se okužba zlahka širi. Okužba se prenaša z direktnim stikom s slino, izločki iz nosu, stika z blatom in posredno ob stiku z okuženimi površinami in predmeti. Bolezen se kaže z vročino, splošnim slabim počutjem, slabostjo, bruhanjem, izgubo apetita, pojavom mehurčkov v ustni votlini in izpuščajem po koži, ki običajno ne srbi. Zbolijo lahko tudi odrasli, pri katerih pa je izpuščaj izredno srbeč. Težave trajajo običajno 1 teden, lajšajo se bolezenske težave,  specifičnega zdravljenja ni.

Za preprečevanje širjenja okužbe je zelo pomembno umivanje rok, prezračevanje prostorov, ustrezno čiščenje igrač, površin in predmetov. Otrok lahko ponovno gre v vrtec, ko nima več povišane telesne temperature in so mehurčki suhi. Ob tem je potrebno poudariti, da je virus lahko prisoten v blatu tudi nekaj tednov po preboleli bolezni.