Z znanjem do boljšega zdravja

Aktivnosti ob Mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitev s svincem

07. 11. 2019
Ravne na Koroškem, 30. 10. 2019 - Že tradicionalno je mesec oktober na Območni enoti Ravne na Koroškem NIJZ rezerviran tudi za preventivne aktivnosti v okviru Programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini in Mednarodnega tedna preprečevanja zastrupitev s svincem, slednji v tem jesenskem mesecu poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), letos od 20. do 26.10.2019.

Delavnice, ki smo jih naslovili Igrajmo se zdravje, že vrsto let izvajamo v enotah vrtcev Črna, Mežica in Žerjav. Vsako leto zajamemo otroke v starostni skupini od štiri do šest let, letos je sodelovalo 97 otrok. Z dejavnostjo želimo našo najranljivejšo ciljno skupino, otroke, naučiti pravilnega odnosa do okolja, ki je onesnaženo s svincem. Preko otrok seveda nagovarjamo tudi njihove vzgojitelje ter starše in jih poskušamo vedno znova  motivirati, da dnevno izvajajo preventivne ukrepe, ki zmanjšujejo vnos svinca v telo. Zato so delavnice usmerjene v promocijo varnega in zdravega življenja v onesnaženem okolju, pri čemer še posebej poudarjamo higieno, gibanje in prehrano.

Na delavnicah Igrajmo se zdravje se z otroki  pogovarjamo o zdravi in varovalni prehrani, o higienskih navadah, o okolju, učimo se pravilnega umivanja rok, potem se spremenimo v kuharice in kuharje ter pripravimo zdrav sadni obrok, sadno solato in sadno nabodalo. Aktivnost zaključimo  z gibanjem in  druženjem ob okusni malici. Pika na i je podelitev kuharskih diplom in darila presenečenja – letos so otroci prejeli vedra z navodili za čiščenje, krpe za čiščenje in kot vedno, priponke z likom sadja, zelenjave, mlečnega izdelka.

Veseli nas, da tako pri otrocih kot zaposlenih v vrtcih Zgornje Mežiške doline, vedno znova naletimo na dober odziv  in pripravljenost na sodelovanje. Pozitivna energija, radovedni sogovorniki in marljivi sodelavci v poprečju stari komaj pet let, pa nam vedno znova dajo svež zagon za nove naloge.  Skupaj zmoremo več, z otroki in vzgojiteljicami zmoremo presenetljivo veliko. Nekaj utrinkov poglejte v foto albumu na naslednji povezavi.

V tem tednu smo izvajali še dodatne aktivnosti, med katerimi naj omenimo izvedbo srečanja s predstavniki občin, šol in vrtcev Zgornje Mežiške doline, na katerem smo se pogovarjali o stanju otroških igrišč v Zgornji Mežiški dolini ter ukrepih, ki jih pri igri otrok izvajamo za zmanjšanje izpostavljenosti.

Ob mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitev s svincem smo želeli znova opozoriti tudi na gradbene materiale, v katerih so bile izmerjene zelo visoke koncentracije svinca, kadmija in arzena. Ti materiali so še vedno na voljo na trgu in se z vgradnjo vračajo v naše bivalno okolje. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato svetujemo, da se uporabi takšnih materialov v največji možni meri izogibamo.