Bivalno okolje

Akcija cepljenja lisic proti steklini – jesen 2016

30. 09. 2016
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin 30. septembra 2016 začenja z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do 15. novembra 2016.

Slovenija je z izvajanjem cepljenja proti steklini (psi, lisice) in s hkratnim izvajanjem drugih veterinarskih ukrepov (registracija psov, nadzor potepuških psov, itd.) v letošnjem letu izpolnila pogoje Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE) in se proglasila za državo, prosto stekline.

Status države proste stekline bo Slovenija obdržala le z nadaljnjim izvajanjem preventivnih ukrepov (registracija in obvezno cepljenje psov, cepljenje lisic). S tem bomo prispevali k ohranjanju zdravja in življenj ljudi in živali

Cepljenje lisic proti steklini se izvaja vsako leto dvakrat, v spomladanskem in jesenskem času.

Cilj spomladanske akcije je zaščita mladičev. Jesenska akcija se izvaja zaradi zagotavljanja zaščite odraslih živali pred začetkom parjenja.

Polaganje vab s cepivom se izvaja s pomočjo letal na celotnem ozemlju Republike Slovenije z višine 300 m. Uporabljena bodo naslednja letališča: Letališče Jožeta Pučnika, Portorož, Murska Sobota, Novo mesto in Slovenj Gradec (po potrebi bosta vključeni tudi letališči v Celju in Divači).

POMEMBNO

  • Cepljenje psov proti steklini je obvezno!
  • Registracijo psa je treba opraviti pred prvim premikom mladička iz legla k novemu lastniku.
  • Odgovornost pri preprečevanju vnosa stekline v Slovenijo nosijo tudi lastniki, ki potujejo s svojimi ljubljenčki (psi, mačke in beli dihurji), saj morajo zagotoviti, da so njihove živali ustrezno zaščitene proti steklini.
  • Ilegalni vnos psov in drugih živali, dovzetnih za steklino (mačke, beli dihurji, kune ...), predstavlja veliko tveganje za pojav stekline.
  • Na javnih mestih morajo biti psi na povodcu!
  • Izogibajte se stikom s potepuškimi ali divjimi živalmi!
  • Ne dotikajte se vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!
  • Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto.
  • Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali smeti.


Več o akciji najdete na naslednji povezavi.

Več o steklini najdete na naslednji povezavi.