Varnost živil

7. junij – Svetovni dan varnosti hrane

Varnost živil

7. junij je svetovni dan varnosti hrane. Še vedno vsako leto zaradi onesnažene hrane zboli 1 od 10 prebivalcev sveta. Zapleti z zastrupitvami s hrano se lahko končajo s smrtjo, še posebej občutljivi na to so otroci, mlajši od 5 let. Zastrupitve s hrano vplivajo na nezmožnost za delo, obremenjujejo zdravstveni sistem in tudi dejavnosti, kot sta gostinstvo in turizem.

Zadnje posodobljeno: 07.06.2022
Objavljeno: 07.06.2022

Letošnje obeleževanje je namenjeno pozornosti in akcijam za preprečevanje, prepoznavanje in obvladovanje zastrupitev povzročenih s hrano. Sistemi, ki zagotavljajo bolj varno hrano, zagotavljajo tudi več zdravja. Varna živila so temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik javnega zdravja.

Za varnost hrane je odgovoren prav vsak od nas, tudi če ne sodeluje v proizvodnji ali distribuciji živil.

Potrošniki lahko priporočila za varno ravnanje s hrano najdejo na spletnih straneh NIJZ pod področjem Varnost živil. Ključnih ostaja pet korakov varnega ravnanja s hrano:

  1. vzdržuj čistočo
  2. ločuj surova in toplotno obdelana živila
  3. živila dobro toplotno obdelaj
  4. živila vzdržuj pri varni temperaturi
  5. uporabljaj varno pitno vodo in živila

S stalnim osveščanjem in izobraževanjem skupaj gradimo kulturo varnega ravnanja s hrano.


Tonska izjava dr. Urške Blaznik z NIJZ ob svetovnem dnevu varne hrane 2022

Objava Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob svetovnem dnevu varne hrane 2022

Objava Svetovne zdravstvene organizacije ob svetovnem dnevu varne hrane 2022

Za dobro javno zdravje
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje hemoragične mrzlice z renalnim sindromom (HMRS)

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje kampilobakterioz in salmoneloz

Podrobno