Z znanjem do boljšega zdravja

5.8.2.1 Hrana in voda

Onesnaženost hrane in vode je eden najpogostejših vzrokov za zdravstvene težave pri potnikih. Nastane kot posledica okužbe z različnimi mikroorganizmi in navadno povzroča blago drisko, ki mine sama od sebe v nekaj dneh. Osnovni varnostni ukrepi, kot so upoštevanje dobre higienske prakse in skrb pri izbiri hrane in pijače, lahko zmanjšajo tveganje.

V večini držav v razvoju so edini varni vir vode tovarniško zaprte steklenice ali redno prečiščevanje vode, študentom tudi svetujemo, da se izognejo ledu v pijači, saj je lahko narejen iz onesnažene vode. Surovo sadje in zelenjavo je priporočljivo jesti samo, če ga operemo s čisto vodo ali sveže olupimo. Živila morajo biti dobro prekuhana in zaužita, ko so še vroča, prav tako moramo poskrbeti za njihovo ustrezno shranjevanje. Svetovana je previdnost pri uživanju hrane kupljene na ulici.