Z znanjem do boljšega zdravja

5.2.4.7 Bolezni, ki se prenašajo z okuženo hrano in vodo

Potovalna driska je pogosta težava na trekingih. Več o potovalni driski si lahko preberete na naslednji povezavi (povezava na poglavje Potovalna driska).

Preprečevanje: Pohodniki naj ne uporabljajo neobdelane surove površinske vode. Tveganje zmanjšamo z dobro osebno higieno in rednim čiščenjem posod za pripravo hrane. Uživamo le dobro toplotno obdelano ali originalno zapakirano hrano. Okužbe prebavnega trakta se z lahkoto širijo tudi z osebe na osebo, zato je nujna dobra osebna higiena, predvsem po iztrebljanju in pred uživanjem hrane ali pijače. Odvisno od izbrane destinacije, se potnikom pred odhodom priporoča cepljenje proti hepatitisu A in tudi proti trebušnemu tifusu. Več o teh boleznih si preberite na spodnjih povezavah (povezava na bolezni hepatitis A in tifus).