Bolezni

4. februar: Svetovni dan boja proti raku

03. 02. 2017
Ob letošnjem Svetovni dnevu boja proti raku želimo na NIJZ poudariti pomen udeleževanja v presejalnih programih Zora, Dora in Programu Svit, s katerimi lahko preprečimo nastanek bolezni, ali jo odkrijemo dovolj zgodaj.

Po podatkih Onkološkega inštituta največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za raki, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga, denimo kajenja, prekomernega uživanja  alkohola, prekomernega hranjenja in debelosti, premalo gibanja itd.

Zaradi svojega življenjskega sloga za rakom pogosteje zbolevajo in umirajo moški kot ženske, saj je moški v večji meri uživajo alkohol kot ženske, med njimi je več debelih in prekomerno hranjenih, prav tako je med njimi še vedno več kadilcev, poleg tega pa se manj udeležijo različnih preventivih, tudi v Program Svit - presejalnega programa za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesju, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Spodbudno je, da glede na podatke Registra raka število novih rakov (incidenca) na debelem črevesu in danki od leta 2011 upada. Od leta 2010, ko je bilo število novih rakov najvišje, 1724, je to število upadlo in je v 2013 znašalo 1375, torej za 349 novih rakov manj. Razlog za tako hiter upad incidence rakov je odkrivanje in odstranjevanje predrakavih sprememb med kolonoskopijo znotraj Programa Svit.

Več informacij o Svetovnem dnevu boja proti raku, ki poteka pod sloganom "Mi zmoremo. Jaz zmorem.", najdete na spletni strani Onkološkega inštituta Ljubljana in uradni spletni strani kampanje.


Dodatno gradivo: