Z znanjem do boljšega zdravja

27. september 2018 - Svetovni dan turizma

27. 09. 2018
Svetovni dan turizma, ki ga vsako leto obeležujemo 27. septembra in je namenjen ozaveščanju o izjemnem pomenu turizma za ves svet, poteka letos pod geslom: »Turizem in digitalna transformacija«. Svetovna turistična organizacija (UNWTO) želi s tem opozoriti na pomembnost digitalnih tehnologij v turizmu, ki ponujajo priložnosti za inovacije in prihodnost odgovornega in vzdržnega razvoja turizma. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob tem vsem potnikom svetujemo, da se pred potovanjem pozanimajo o morebitnih nevarnostih za zdravje in poskrbijo za ustrezno zaščito, tudi s pravočasnim cepljenjem.

Od leta 1950, ko je potovalo 250 milijonov ljudi letno, je  v letu 2017 v tujino potovalo že več kot 1,3 milijarde ljudi. Tudi Slovenci spadamo med narode, ki zelo pogosto potujemo v tujino. Največ potovanj opravimo v naši bližnji okolici, vse pogosteje pa se podamo tudi v oddaljenejše in bolj eksotične dele sveta.

Na potovanjih smo lahko izpostavljeni različnim tveganjem za zdravje

Na potovanjih smo izpostavljeni drugačnim naravnim, klimatskim, higienskim, prometnim in zdravstvenim razmeram kot doma. Ogrožajo nas mnoge nalezljive bolezni in težave, ki so povezane s slabšimi higienskimi razmerami, neustrezno preskrbo s pitno vodo, drugačnimi klimatskimi in družbenimi razmerami ter slabšo varnostjo v prometu. V manj razvitih deželah sveta je zdravstvena služba običajno tudi manj razvita in težje dostopna. Zato je pomembno, da že pred potovanjem in tudi na poti poskrbimo za zaščito svojega zdravja.

Potniki lahko informacije o tveganjih za zdravje na potovanju in priporočila za zaščito zdravja najdejo na spletni strani NIJZ, kjer smo zanje pripravili splošna navodila za zaščito zdravja na potovanju, ki so dosegljiva na naslednji povezavi. O zdravstvenih tveganjih na posameznih potovalnih destinacijah, o posameznih obolenjih in preventivnih ukrepih lahko izveste več tudi na spletni strani Sekcije za preventivno medicino Slovenskega zdravniškega društva »Zdravi na pot in nazaj«.

Na posvet v eno izmed ambulant za potnike NIJZ

V vseh devetih OE NIJZ delujejo specializirane ambulante za potnike. Letno v ambulantah obravnavamo 5.000–6.000 potnikov, za katere individualno (glede na starost, trenutno zdravstveno stanje, kraj potovanja ipd.) opredelimo nevarnosti za zdravje na načrtovanem potovanju ter mogoče ukrepe za zmanjšanje zdravstvenih tveganj.

Potniki lahko v ambulantah za potnike opravijo obvezna in priporočena cepljenja ter prejmejo recepte za zdravila za preprečevanje nekaterih potniških bolezni (zaščita pred malarijo, zaščita pred višinsko boleznijo, zaščita pred potovalno slabostjo). Potniki se seznanijo tudi z vsebino priporočene potniške lekarne ter ostalimi navodili za zmanjšanje tveganj za zdravje na poti (zaščita pred insekti, preprečevanje potovalne driske, višinske bolezni, poškodb, sončnih opeklin, potovalne slabosti, spolno prenosljivih bolezni itd.). Za potnike je zelo pomembna zaščita s cepljenjem proti rumeni mrzlici, proti hepatitisu A in B, proti trebušnemu tifusu in proti meningokoknemu meningitisu ter zaščita z zdravili pred malarijo.

Več informacij o delovanju ambulant za potnike se nahaja na spletni strani NIJZ: http://nijz.si/sl/ambulante.