Hrup

23. april - Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu 2014

22. 04. 2014
Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu poteka že 19. leto zapored. Namen letošnje akcije z geslom »Zvočno okolje v vrtcih in šolah« je ozaveščanje o pomenu dobrega učnega okolja v vrtcih in šolah za zdrav razvoj otroka.
 

slikica hrup

Hrup v vrtcih vpliva na otrokov jezikovni razvoj, učenje, pomnjenje in opravljanje bolj zahtevnih nalog, vpliva na socialni razvoj otroka in lahko prepreči razumevanje pomembnih varnostnih sporočil. Hrup povzroča stres, vznemirjenost in tudi občutek nemoči.

Hrup v vrtcih izvira od zunaj (npr. hrup cestnega prometa) ali pa je vir hrupa v sami stavbi (npr. delovanje prezračevalne naprave. Hrup pri svojih dejavnostih povzročajo tudi otroci sami. Otroški glasovi so navadno višji in ostrejši v primerjavi z bolj nizkimi glasovi odraslih. Otroci prilagodijo glasnost govora glede na raven hrupa v okolju kar posredno lahko privede do hripavosti in poškodb glasilk.

Nekateri možni pedagoški ukrepi za reševanje hrupa v vrtcu

Hrup v vrtcih rešujemo lahko s tehničnimi, organizacijskimi in pedagoškimi ukrepi. Prav je, da so vrtci prostorsko umeščeni v mirno okolje oziroma, da zgradba sama zmanjša vplive iz okolja. Pri tem je pomembna dobra zvočna izolacija fasade in oken. Izjemnega pomena je tudi zvočna akustika prostorov. Odmevi zelo poslabšajo razumevanje govora. Stanje izboljšamo z uporabo materialov, ki absorbirajo zvok.

Pri reševanju hrupa, ki v vrtcih nastaja zaradi dejavnosti same, želimo opozoriti predvsem na pedagoške ukrepe in med njimi izpostaviti učenje poslušanja. Za motivacijo smo prevedli slikanico »Dobro, da imam ušesa! Dobro, da slišim!« in predstavitev s posnetki ptičjega petja.

• Slikanica za otroke in odrasle: »Dobro, da imam ušesa! Dobro, da slišim!« 

• Zgibanka vrtci

Dodatno gradivo:

• Predstavitev: »Ptice in njihove pesmi« 

Kazalec o izpostavljenosti hrupu zaradi cestnega prometa
Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo v sodelovanju z Agencijo RS za okolje izdelali kazalec o izpostavljenost otrok povišani ravni hrupa zaradi cestnega prometa v vrtcih in osnovnih šolah - kazalec smo za zdaj izdelali za mestni občini Ljubljana in Nova Gorica, v letošnjem letu pa ga pripravili še za občino Maribor.

 Članek Hrup in akustično okolje v vrtcih, objavljen v marčni številki mesečnika eNBOZ

• ARSO Kazalci okolja

Anketa o poslušanju glasbe med mladostniki
V naši anketi »Kako pogosto poslušaš glasbo in kakšna zvrst glasbe ti je najbolj všeč?« je sodelovalo 1.635 mladostnikov. Podatki kažejo, da kar 12,4 % mladostnikov s svojimi navadami poslušanja glasbe tvega, da bo pri njih v večletnem časovnem obdobju prišlo do poškodbe sluha.

 Celotno poročilo o rezultatih ankete 

• Zgibanka glasba