Z znanjem do boljšega zdravja

22 uličnih akcij Otroci za varnost v prometu v Sloveniji

21. 11. 2017
Čas okrog martinovega je čas, ko se v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje in v sodelovanju s policijo in osnovnošolci izvajajo ulične akcije »Otroci za varnost v prometu« z namenom opozarjanja voznikov na nevarnost alkohola v prometu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) s svojimi območnim enotami vsako novo šolsko leto pripravi likovni natečaj za osnovne šole in vrtce na temo alkohola in prometa. Od septembra se  mentorji  z otroci starejših skupin v vrtcih in  učenci prve triade pogovarjajo o problematiki alkohola. Otroci in učenci ustvarjajo likovne uzdelke s sporočili za nas odrasle, voznike, udeležence v prometu.

V programu »Otroci za varnost v prometu« je do 20.11. 2017 sodelovalo 4730 učencev in otrok ter 329 mentorjev iz 136  slovenskih osnovnih šol in vrtcev. V sodelovanju z policijo in šolarji slovenskih šol v 7 regijah je bilo izvedeno 22 uličnih akcij, do konca leta bosta aktivnosti izvedli še 2 ostale regiji.

Ulična akcija poteka tako, da policisti v izbrani prometni ulici ustavijo voznika, opravijo kontrolo dokumentov, potem pa k vozniku pristopi otrok in vozniku podari otroško risbico s sporočilom  ter mu zaželi srečno vožnjo brez alkohola. Tomaž Trajbarič iz PP Murska Sobota se strinja, da je način izvajanja akcije v sodelovanju z najmlajšimi zelo uspešen in bolj kot samo kaznovanje, učinkuje na voznike. Navedel je primer, da so med akcijo  po izvedenem testu alkoholiziranosti ugotovili, da je za volanom vinjen voznik. Voznika je prizor otrok, ki z letaki in risbicami s sporočili ozaveščajo take voznike kot je on  zelo pretresel in se je,  po besedah policista Trajbariča  sigurno  zamislil nad svojim početjem.