Z znanjem do boljšega zdravja

2. regijsko srečanje vodij timov Zdravih šol v šolskem letu 2017/18

26. 03. 2018
Srečanje vodij timov Zdravih šol pomurske regije je potekalo v torek, 20. marca 2018, na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci. Vsebino srečanja smo posvetili zdravi prehrani otroka in mladostnika športnika ter prehranskim dopolnilom pri mladostnikih – zakaj da in zakaj ne?

V uvodu nas je po  predstavitvenem filmu o Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci pozdravila ravnateljica prof. Janja Prašnikar Neuvirt in nam zaželela dobrodošlico ter uspešno delo. Vizija šole je  z dobrim delom v šoli, povezanostjo z delodajalci in s sodelovanjem v nacionalnih ter mednarodnih projektih zagotavljati kakovostno izobraževanje in s tem dobro usposobljene kadre. Mladim želijo privzgojiti čut za odgovornost, spoštovanje ljudi in narave ter samostojno delo.

V imenu NIJZ OE Murska Sobota nas je pozdravila Tatjana Krajnc Nikolić, dr. med. spec. V kratkem predavanju »Kako skupaj delovati za boljše zdravje otrok« nam je predstavila problematiko prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih in mladostnikih v regiji Pomurje. Prav tako nas je opozorila, da se bliža čas, ko bo nova generacija osnovnošolcev in srednješolcev zaključila šolanje in da je to obdobje zaznamovano z mnogo prezgodnjo zlorabo pitja alkoholnih pijač in posledicami teh zlorab. Kot kažejo raziskave, se prav v mladostniškem obdobju pogosto začne razvijati odvisnost od alkohola in drugih zasvojenosti. Zato je prosila pedagoško osebje na šolah, da opozorijo starše na upoštevanje Zakona o omejevanju porabe alkohola.

Dijakinje SŠGT Radenci so vmesne presledke zapolnile s kulturnim programom, ko je nato prof. Vida Pelc s sodelavci predstavila projekt Flagship Products »Potencial dediščine za razvoj in trženje vodilnih produktov«, ki ga izvajajo v sodelovanju s sosednjo Avstrijo.

V odmoru so nam gostitelji pripravili okusno in privlačno pokušino vodilnih produktov, ki so nam jih postregli njihovi dijaki ter nas popeljali na ogled njihove učne kuhinje.

V drugem delu nam je Gordana Toth univ. dipl. inž. živ. teh. (NIJZ OE MS) predstavila Zdravo prehrano otroka in mladostnika športnika ( po predlogi izr. prof. dr. Nataše Bratina, UKC Ljubljana, Pediatrična klinika) ter  Prehranska dopolnila pri mladostnikih – zakaj da in zakaj ne? ( po predlogi Eve Kavka, Biotehniška fakulteta, Ljubljana).

Predstavili smo primer treh učnih ur na temo prehrana in sicer: Sestavi svoj obrok, Prehranski semafor in Kviz o prehrani, ki so jih pripravile sodelavke iz območnih enot NIJZ.